Osrednja vsebina
SI   EN  

Obvestilo

Zaradi umirjanja epidemiološke situacije so obiski pri bolnikih v Splošni bolnišnici Novo mesto zopet dovoljeni eni zdravi osebi na dan, za največ 15 minut, v času od 15. ure do 16. ure.
 
Vsi obiskovalci morajo biti zdravi, brez akutnih infektivnih obolenj. Zaradi varnosti bolnikov je priporočljiva uporaba zaščitne maske. 
 
Preberi več
Ne prikazuj več

Sprejem v bolnišnico

Spoštovana pacientka, cenjeni pacient,

sprejem na bolnišnično zdravljenje je lahko za vas in vaše najbližje stresen dogodek, ki ga poleg zdravstvenih težav spremljata še strah in negotovost. Da bi vam dogodek čim bolj olajšali, smo za vas pripravili nekaj splošnih informacij, ki vam bodo pomagale, da se boste na sprejem lahko pripravili.

Kot pacient imate pravice in dolžnosti, ki so opredeljene v Zakonu o pacientovih pravicah. Vsebina je dostopna na: https://www.sb-nm.si/pravice-in-dolznosti-pacientov.

Zloženka sprejem in odpust iz bolnišnice

 • Načrtovan sprejem odraslih pacientov v bolnišnico
 • Če bo vaš sprejem v bolnišnico načrtovan, boste prva ustna in pisna navodila prejeli že v specialistični ambulanti, kjer boste opravili predhodni pregled.  

  Na dan sprejema 15 minut pred dogovorjenim časom registrirajte svoj prihod v vrstomatu oziroma na recepciji v avli porodnišnice, na vhodu v stavbo internega oddelka ali v sprejemni ambulanti infekcijskega in pljučnega oddelka, nato pa sledite navodilom in v ustreznem prostoru počakajte na nadaljnjo obravnavo.

  Za sprejem potrebujete naslednje dokumente:obvestilo bolnišnice o datumu in uri sprejema v bolnišnico, če ste ga prejeli,
  • kartico zdravstvenega zavarovanja,
  • izvide in dokumente o predhodnih pregledih v specialistični ambulanti,
  • dokumente o morebitnem preteklem bolnišničnem zdravljenju,
  • izvide o kroničnih obolenjih,
  • izvide o opravljenih laboratorijskih, radioloških, UZ in drugih preiskavah,
  • seznam zdravil, ki jih redno jemljete,
  • veljaven osebni dokument ali konvencijo (za tujce).   
  • Za sprejem potrebujete naslednje pripomočke:vse za osebno higieno, copate, jutranjo haljo,
  • ortopedske pripomočke, očala, slušni aparat. 

  Načrtovan sprejem otroka v bolnišnico 

  Če bo vaš otrok sprejet na zdravljenje na pediatrični oddelek, se javite v pediatrični ambulanti v pritličju porodnišnice. Če bo vaš otrok v bolnišnico sprejet zaradi kirurškega posega, se s kartico ZZZS in morebitnimi izvidi javite v prostorih centralnega sprejemaa v avli glavnega vhoda (vhod 1.1.) v bolnišnico.

  Zdravstveno osebje bo poskrbelo za sprejem, vam posredovalo vse potrebne informacije in vas pospremilo na otroški oddelek v 3. nadstropju.
  Po namestitvi v bolniško sobo boste otrokovo obleko in obutev odnesli domov.

  Otrok naj ima s seboj:
  • svoje copatke,
  • nogavičke,
  • stekleničke,
  • predmete za osebno higieno (zobno ščetko, pasto, glavnik, vlažne robčke, lahko tudi svoje pleničke) in
  • najljubšo igračo ali »ninico«.  Igrače naj bodo pralne in varne.

  Eden od staršev ali drug spremljevalec lahko spremlja otroka 24 ur na dan.

  Namestitev je odvisna od prostorskih možnosti (postelja oziroma zasilno ležišče).
   
  V okviru oddelka sta organizirana bolnišnični vrtec in bolnišnična šola. Vzgojiteljica in učiteljica s številnimi aktivnostmi skrbita za otrokovo prijetnejše bivanje v bolnišnici in za pouk, prilagojen otrokovim sposobnostim v času bolezni.
   
  Zavedamo se, da pomeni bolezen in zdravljenje v bolnišnici za otroka in starše hudo stisko. Vsi se bomo potrudili, da se bo vaš otrok pri nas dobro počutil in se hitro zdrav vrnil domov. Sproti vam bomo posredovali vse potrebne informacije in navodila, vas, starše, pa prosimo, da jih upoštevate, kar bo tudi nam v pomoč pri našem delu.

  Sprejem porodnice v porodnišnico

  Za sprejem na porodniški oddelek ali v porodni blok se v dopoldanskem času javite v ginekološki sprejemni ambulanti, v popoldanskem in nočnem času ter ob nedeljah in praznikih pa v urgentnem centru.

  Za sprejem na porodniški oddelek ali v porodni blok potrebujete:
  • zdravstveno kartico,
  • materinsko knjižico,
  • veljaven osebni dokument,
  • izvide predhodnih pregledov in preiskav,
  • pripomočke za osebno higieno, copate.

  Če želite, imate lahko pri porodu in na oddelku svoja oblačila, sicer pa bomo za vaše osebno bolniško perilo in oblačila novorojenčka poskrbeli v porodnišnici.

  Vse informacije v zvezi z bivanjem na porodniškem oddelku boste dobili v Šoli za starše.

  Prosimo vas, da v bolnišnico ne prinašate večjih količin denarja in dragocenih predmetov.

 • Nujni sprejem odraslih in otrok v bolnišnico
 • Nujni sprejem odraslih in otrok v bolnišnico poteka preko urgentnega centra, kjer boste od zaposlenih prejeli ustrezne informacije in navodila.

  Telefon: 07/62 - 00 - 700
 • Sprejem v dnevno bolnišnico
 • Spoštovana pacientka, cenjeni pacient,

  izbrani zdravnik ali zdravnik specialist vas bo morda napotil na zdravstveno obravnavo v dnevno bolnišnico medicinskega, kirurškega sektorja ali ginekološko-porodniškega oddelka. Ob napotitvi boste dobili prve informacije, ki jih boste potrebovali za sprejem, in če bo potrebno, tudi telefonsko številko, prek katere se boste naročili.

  Telefonske številke dnevne bolnišnice:

  Kirurški sektor: 07 39 16 421,
  Medicinski sektor: 07 39 16 598, 07 39 16 597. 

  Sprejem v medicinski sektor

  Na dan sprejema se ob dogovorjeni uri javite v avli glavnega vhoda v bolnišnico, kjer se registrirate na vrstomatu. V primeru težav se javite pri pultu "Pomoč pacientom". Po opravljeni registraciji se zglasite v 3. nadstropju v dnevni bolnišnici, kjer vas bomo obravnavali naprej.

  Za obravnavo boste potrebovali:
  • kartico ZZZS,
  • e-napotnico,
  • laboratorijske in druge izvide v zvezi z zdravstvenim stanjem. Po končani obravnavi boste prejeli navodila za nadaljnje zdravljenje in kontrolne preglede ter v spremstvu svojcev zapustili bolnišnico. Če boste potrebovali prevoz z rešilnim avtomobilom, morate imeti zanj nalog izbranega zdravnika.

  Sprejem kirurški sektor

  Če boste naročeni na operativni poseg v dnevni bolnišnici, vas bo 2–3 dni pred sprejemom v bolnišnico med 9. in 14. uro po telefonu poklicala medicinska sestra na telefonsko številko, ki ste jo posredovali ob naročilu na poseg. Prosimo, da ste v tem času dosegljivi. Za dodatna pojasnila lahko pokličite na telefonsko številko 07 39 16 279 v dopoldanskem času ali 07 39 16 421  vsak delovni dan od 7. do 19. ure.
   
  Na dan sprejema se ob dogovorjeni uri javite na vhodu 3 (glavni vhod v bolnišnico), kjer vas bodo administrativno sprejeli in usmerili v 3. nadstropje v dnevno bolnišnico. 
   
  S SEBOJ PRINESITE:
  • izvid pregleda v specialistični kirurški ali ginekološki ambulanti,
  • kartico zdravstvenega zavarovanja in preverite veljavnost e-napotnice,
  • laboratorijske izvide, ki ne smejo biti starejši od štirih tednov,
  • izvid EKG, star do tri mesece, in izvid RTG   (slike pljuč in srca), star do šest mesecev, če se to zahteva,
  • izvide opravljenih preiskav in pregledov pri specialistih drugih strok (npr. pri kardiologu, pulmologu, nevrologu, endokrinologu, revmatologu, izvide UZ, CT, MRI ...); če je v zadnjem  času prišlo do poslabšanja stanja, ti ne smejo biti starejši od enega meseca,
  • izpolnjeno in podpisano izjavo o posredovanju podatkov o vašem zdravstvenem stanju,
  • seznam zdravil, ki jih redno jemljete,
  • ortopedske pripomočke, ki jih redno uporabljate. 
  Posebno opozorilo
  Pacienti, ki jemljete Aspirin, Andol, Cardiopirin ali Asasantin zaradi vstavljenih žilnih opornic (stentov) ali visoke ogroženosti zaradi srčno-žilne bolezni (koronarna, karotidna, periferna arterijska bolezen), ga jemljite do operativnega posega.
  Teden dni pred posegom svetujemo ukinitev nesteroidnih antirevmatikov (Ketonal, Voltaren, Naklofen …).

  Stalno terapijo za arterijsko hipertenzijo, srčno popuščanje, ishemično bolezen srca, bolezni ščitnice jemljite redno do operativnega posega. Za terapijo na dan posega se boste posvetovali z osebjem dnevne bolnišnice.
  Za vnaprej predvideni operativni poseg morate biti popolnoma zdravi vsaj tri tedne. Če ste prehlajeni, kašljate, imate vročino, herpes, jemljete antibiotik ali ste kako drugače zboleli, če je prišlo do poslabšanja vaše kronične bolezni ali če iz kakršnega koli drugega razloga ne boste prišli na naročeno operacijo, prosimo, da nas o tem pravočasno obvestite na telefonsko številko 07 39 16 279/266.

  Prosimo vas, da v bolnišnico ne nosite večjih vsot denarja, nakita in ostalih vrednih predmetov.

  Vašo obleko in obutev bomo shranili na oddelku.

  S seboj obvezno prinesite copate in pribor za osebno higieno, dovoljujemo tudi uporabo vaše pižame/spalne srajce in jutranje halje.
  Pred prihodom v bolnišnico odstranite z nohtov gel in lak, odstranite umetne trepalnice in pirsinge.

  Na operativni poseg morate priti čisti in urejeni, ne uporabljajte ličil. Zjutraj se obvezno skopajte, poskrbite za ustno higieno in se preoblecite v sveže perilo.

  Prosimo, da si pred operativnim posegom ne lepite zobne proteze, ker jo je treba odstraniti.

  Pred posegom si odstranite nakit, zobno protezo, očala ali kontaktne leče. Če uporabljate slušni aparat, opozorite osebje, da vam ga bodo pred začetkom posega odstranili.
   
  Nekaj ur po posegu boste odpuščeni v domačo oskrbo. Medicinska sestra vam bo pripravila dokumentacijo z vsemi potrebnimi navodili in informacijami, ki jih boste potrebovali v domačem okolju.
  Ker na dan operacije ne boste smeli sami voziti avtomobila, se dogovorite za prevoz in spremstvo odrasle osebe.
   
  2–3 dni po odpustu iz bolnišnice vas bo medicinska sestra poklicala domov in preverila vaše počutje ter zdravstveno stanje. Ob tej priložnosti jo boste lahko vprašali vse, kar vas bo še zanimalo, zato si lahko morebitna vprašanja pripravite vnaprej.

Kje se nahajam? DomovPacienti in obiskovalciSprejem v bolnišnico
130let delovanja
385postelj
1200več kot 1200 zaposlenih
69%zasedenost postelj
166100obiskov letno v ambulantah
18227operacij letno
1200porodov letno
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE