16. maj - Mednarodni dan celiakije
Celiakija je imunsko povzročena, doživljenjska intoleranca na gluten, ki nastopi le pri ljudeh z gensko predispozicijo, ne glede na starost. Gluten je splošno ime za beljakovine, ki se nahajajo v pšenici, ječmenu, rži in sorodnih žitih. Ko tovrstna beljakovina pride v tanko črevo, se imunski sistem odzove in povzroči vnetno reakcijo. Tanko črevo je prekrito s črevesnimi resicami, ki povečajo površino črevesja in s tem omogočajo večjo absorpcijo hranil iz prehrane. Vnetje poškoduje črevesne resice, kar zmanjša absorpcijo hranil. Ob umiku glutena iz prehrane se vnetje postopoma zmanjšuje in črevesna sluznica se prične obnavljati.
Popolna brezglutenska dieta (BGD)
Stroga brezglutenska dieta je edino učinkovito zdravilo pri celiakiji in zahteva popoln umik živil, ki vsebujejo gluten: pšenica (vključujoč pira, kamut, zdrob, tritikala), ječmen (vključujoč slad) in rž.
Gluten bolnikom s celiakijo poškoduje črevesno sluznico in dosledno upoštevanje BGD omogoča povrnitev normalne funkcije tankega črevesa, kar se kaže v izboljšanju stranskih učinkov (bolečine v trebuhu, napihnjenost in vetrovi, diareja, obstipacija, izguba telesne teže in anemija).
BGD prav tako pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj osteoporoze, zmanjšane plodnosti, raka, limfoma in drugih potencialnih avto-imunih bolezni. Tudi bolniki brez izražene simptomatike morajo slediti BGD, saj s tem zmanjšajo tveganje za razvoj zgoraj navedenih dolgoročnih posledic celiakije.
NAZAJ