ŽUPNIJA ČRNOMELJ     

Sofinanciran iz sredstev CLLD 2014-2020

Izvajanje 2022-2023

Partnerji:
  1. Slovensko društvo Hospic, Območni odbor Dolenjska Posavje in Bela krajina
  2. Splošna bolnišnica Novo mesto
  3. ARTTS DESIGN, Tamara Strnad s.p.
  4. Župnija Črnomelj
 
Povzetek operacije:

Z izvedbo detabuizacijskih  LAST AID International (v nadalj. Last aid) delavnic želimo odgovoriti na sledeče izzive: medgeneracijska odtujenost, osamljenost in izrinjenost starejših; težave z vključenostjo drugih ranljivih skupin: žensk, kronično obolelih, brezposelnih.

S programom Vikend delavnica ZA ŽALUJOČE MLADE OD 18 – 26 LET želimo odgovoriti na izzive vključevanja mladih v družbo in na trg dela, predvsem mladih, ki so v zadnjih dveh letih izgubili bližnjo osebo in potrebujejo podporo v procesu žalovanja in reintegracije v vsakdanje življenje.

Cilji izvedbe Last aid delavnic so: detabuizacija smrti; osveščanje javnosti o možnostih in veščinah, s katerimi lahko bistveno izboljšamo kakovost zadnjega življenjskega obdobja; Informiranje javnosti o že obstoječi mreži pomoči; ter o tem, kar lahko storimo sami za izboljšanje kvalitete zadnjega obdobja življenja.

Cilji na programu Vikend delavnice za žalujoče mlade: nuditi podporo mladim med 18. in 26. letom po smrti bližnjega; podpora posamezniku v procesu žalovanja, ki poteka skozi različne faze; omogočiti reintegracijo v normalno življenje.

Glavni neposredni učinek operacije: opolnomočenje ranljivih posameznikov za bolj kvalitetno zadnje obdobje življenja. Podpora v procesu žalovanja udeležencev vikend delavnice za žalujoče mlade.

Inovativnost operacije je izvedba delavnic Last aid na območju LAS DBK, vikend delavnica za mlade žalujoče, knjižica Živeti z žalovanjem, priročnik za žalovanje in dnevnik Levjesrčnik.
 
Rezultati operacija:
  • izvedba 16 LAST AID International delavnic: prisotnost na delavnici prispeva k širjenju socialne mreže ter opolnomočenju z informacijami o praktičnih pristopih za višjo kakovost življenja v zadnjem življenjskem obdobju.
 
  • vikend delavnica:  skupina za mlade žalujoče med 18. in 26. letom:mladi bodo skozi psihosocialne delavnice podprti v procesu žalovanja ter se medsebojno povezali; to naj bi vplivalo na njihovo lažjo integracijo v vsakodnevno življenje, delo ter na oblikovanje sočutne socialne mreže vrstnikov s podobno izkušnjo.
 
  • glasilo Levjesrčnik, knjižica Živeti z žalovanjem in priročnik za žalovanje bodo podporno gradivo za mlade v procesu žalovanja. Promocijsko gradivo za izvedbo vikenda za žalujoče mlade bo pritegnilo ciljno skupino mladih k udeležbi na vikendu. 

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
22.716
bolnikov
71,09 %
zasedenost postelj
4,34 dneva
povprečna ležalna doba
157.159
obiskov
16.457
operacij
1180
porodov
© Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki | Nastavitve
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE