Svetovni teden dojenja: »Zaščita dojenja: skupna odgovornost«

V nekaterih državah pripravljajo svetovni teden dojenja v prvem tednu avgusta, v Evropi pa prvi teden oktobra. Letos je vodilna misel »Zaščita dojenja: skupna odgovornost«.

Osnovno vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu in tednu dojenja je izboljšati zdravje mater in otrok ter zagotoviti zdrav in enak začetek življenja vsem otrokom. Dojenje je tudi ključnega pomena za doseganje ciljev Agende za trajnostni razvoj do leta 2030.

Ob tej priložnosti moramo ponovno poudariti prednosti dojenja: izključno dojenje prvih šest mesecev in nato naprej ob primerni mešani hrani predstavlja optimalen način prehrane otroka; z dojenjem prejme otrok optimalna hranila in tudi zaščitne dejavnike, kar pozitivno vpliva na njegovo zdravje ne samo v času dojenja temveč tudi v odrasli dobi; dojenje ne obremenjuje družinskega proračuna; dojenje je pomembno povezano z boljšim zdravjem mater (manj poporodnih krvavitev, osteoporoze, raka dojk in jajčnikov…); dojenje ima tudi pozitivne učinke z vidika ekologije (ni odpadne embalaže, ne porablja se energije za proizvodnjo mlečnih formul…).

V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Oba naziva tudi uspešno vzdržujemo. To pomeni, da se vsi zaposleni trudimo svetovati nosečnicam in doječim materam v zvezi z dojenjem in drugo prehrano otrok po najnovejših znanstvenih dognanjih.
 
 


Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti