Svetovni dan sladkorne bolezni - 14. november

Vsako leto  14. novembra praznujemo  Svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan je rojstni dan Fredericka Bantinga, kanadskega znanstvenika, ki je skupaj s svojim asistentom Charlesom Bestom, v laboratoriju izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin. Za ta dosežek je leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za medicino.

Modri krog ponazarja podporo vsem aktivnostim, ki so usmerjene v preprečevanje in zdravljenje sladkorne bolezni.
 
Tema letošnjega svetovnega dneva diabetesa je  Sladkorna bolezen in družina. Cilj letošnje kampanje je ozaveščanje o simptomih in znakih za pojav sladkorne bolezni v družini in spodbujanje družine pri obvladovanju, skrbi, izobraževanju in preprečevanju bolezni.

Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostosti, zahtevne in kompleksne obravnave ter težkih posledic prestavlja velik zdravstveni problem  ter izziv za vse nas. V Sloveniji je po podatkih NIJZ-ja  leta 2017 imelo 131.000 oseb ugotovljeno sladkorno bolezen. Število vseh oseb s sladkorno boleznijo (ugotovljeno in neugotovljeno) bi lahko znašalo od 154.000 do 175.000. Zdravila za zniževanje  glukoze v krvi prejema okoli  111.400 oseb. Prejemnikov inzulina je okoli  33.650. Med moškimi je sladkorna bolezen pogostejša . Ima jo vsak peti moški in vsaka deste ženska nad 65 let.

Bolnik  na svojo bolezen povprečno pomisli vsakih 20 minut. Zato sladkorna bolezen zanj predstavlja veliko breme in posledično vpliva na kakovost njegovega življenja pa tudi na življenja njegove družine. Obvladovanje sladkorne bolezni zahteva vsakodnevno skrb, redno spremljanje, zdrav način življenja in neprestano izobraževanje zato je podpora družine ključnega pomena. Tudi zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen se začne doma, saj lahko sladkorno bolezen tipa 2 v veliki meri preprečimo oziroma odložimo z zdravim načinom življenja.

V SB Novo mesto bomo Svetovni dan sladkorne bolezni obeležili v petek, 15. novembra 2019, v sodelovanju osebja Ambulante za sladkorne bolnike, Društva diabetikov Novo mesto in NIJZ. Od 9.00 do 12.00 ure bo v veznem hodniku v pritličju bolnišnice stojnica, kjer bomo na voljo za svetovanje. V sobi za izobraževanje nasproti bara Štorklja pa bomo izvajali preglede- screeninge stopal .
 
 
Vljudno vabljeni.

 


Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.