Informacije o koronavirusu

Svetovni dan psoriaze v SBNM

Diagnoza psoriaza. Šok, žalost, strah. Čustva, s katerimi pacienti največkrat opisujejo prvi trenutek, ko so izvedeli za neozdravljivo kožno bolezen, ki jih ne bo nikoli zapustila.
Psoriaza oz. luskavica je kronična vnetna bolezen z značilnimi kožnimi žarišči. Ta so pordela, različno oblikovana in prekrita s srebrno-sivimi luskami. Bolezen najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. Zaenkrat zagotovo vemo le to, da je luskavica dedna bolezen in ni nalezljiva, medtem, ko pravega vzroka za njen nastanek še ne poznamo. Po najnovejših raziskavah gre za motnjo imunskega sistema. Za zdravljenje so pacientom trenutno na voljo lokalna terapija, kot so različna mazila in kreme, losjoni, pri bolj razširjenih oblikah se uporablja zdravljenje s fototerapijo in dodatno tudi s sistemskimi zdravili, zadnjih nekaj let pa so na voljo tudi biološka zdravila, s katerimi zdravijo najbolj trdovratne oblike bolezni.
47-letni Blaž Vizlar je bolezen podedoval po svoji materi in luskavico ima od kar pomni. Prvi znaki so na površje izbruhnili že pri petih letih, na komolcih in kolenih so se pojavili manjši srbeči plaki, ki jih je mama večkrat namazala s kakšnim domačim ognjičevim mazilom. Večji izbruh se je pojavil v 19 letu, ko je služil vojsko, od takrat pa je bolezen v nenehnem nihanju. V zadnjem desetletju je Blaževa bolezen v hitrem napredovanju in posledično težjem obvladovanju in blaženju. Blaž trpi za težjo obliko bolezni in se že 4. leto zdravi z biološkimi zdravili.
»Ves čas je Blaž pod nadzorom dermatologa in misliva, da je zaradi tega bolezen vsaj v počasnejšem napredovanju kot bi bila sicer. Menim, da je zdravljenje dokaj uspešno, ob zavedanju, da bolezen ni ozdravljiva. Jaz sem ves čas aktivno udeležena v proces njegovega zdravljenja. Na mojo pobudo se je včlanil tudi v društvo in hkrati on mene potegnil s seboj in tako sva zopet skupaj pristala vključena v dejavnosti, ki so usmerjene k izboljševanju stanja bolnikov z luskavico«, pove njegova žena Vesna, ki je tudi vodja Društva psoriatikov Slovenije- podružnice Dolenjska in še doda: »V začetku, ko je bil samo na mazilih je bila potrebna vsakdanja pomoč za predele hrbta, posledično več pranja perila in posteljnine. Zaradi »grde« kože je bil tudi zelo zaprt človek in zelo težko mu je bilo npr. poleti na plaži ali na bazenu, ko je ob njegovem vstopu kar naenkrat nastalo dovolj prostora. Sredi vročega poletje ni slekel dolgih hlač ali rokavov, če je bil prisoten še nekdo drug. Z ustvarjanjem družine, imava dve  najstnici, pa se je nekoliko sprostil, ker je ugotovil, da nas pa to nič ne moti in smo tako na morju kot kjerkoli ob njem v kratkih ali dolgih rokavih. Ampak kljub vsej naši podpori, čutimo prisotnost občasne depresije, napetosti in zaprtosti, ker je ravno zadnji dve leti njegova bolezen zelo nestabilna. Društvo v prvi vrsti druži ljudi s podobnimi težavami. V taki sredi opažam, da se ljudje dejansko pogovarjajo odkrito o prav vseh svojih težavah, ki jih doživljajo kot bolniki z luskavico in prav vsak ima neko izkušnjo, ki je drugemu dobrodošla. Ali gre za nasvet, tolažbo ali konkretno zdravilo vemo, da gre za preverjeno stvar. Poleg tega, da imajo člani možnost zdraviliškega zdravljena, so na razpolago tudi nekatere druge ugodnosti, ki jih najdete na spletnih straneh društva. Jaz pa konkretno skrbim, da se v naši podružnici Dolenjska redno mesečno srečujemo, pripravljamo družabna srečanja, strokovna predavanja, skratka poskušamo poskrbeti tako za telesno kot duševno sprostitev«.
»Poleg zdravnikov, družine je torej zelo pomembno dodatno ozaveščanje, ki ga nudijo društva in kamor se bolniki lahko zatečejo«, pove prim. mag. Valerija Balkovec, dr. med., ki se trudi vsakemu pacientu individualno kar se da najbolje svetovati. V svoji karieri je videla ogromno, pred njenimi vrati so nepregledne vrste pacientov, ki potrebujejo njeno pomoč, pa vendar vse pozna po imenu in jih vodi skozi čeri bolezni do čim boljšega stanja, pri tem pa biti pozitivna, kar njenim pacientom ogromno pomeni. Dr. Balkovčeva še dodaja, da je zelo vesela , da se ji je zadnja leta pridružila še ena sodelavka, specialistka Mojca Simončič Godnič, dr. med., s katero se  posvetujeta in rešujeta najtežje primere, med drugim tudi zdravljenje bolnikov z luskavico.
 
V veliko pomoč pri širjenju dejstev in ozaveščanje je Društvo psoriatirkov Slovenije, ki je ob Svetovnemu dnevu psoriaze, 29. oktobru v Splošni bolnišnici Novo mesto postavilo stojnico in mimoidočim delilo informacije. Naslednji sestanek društva bo 23. novembra 2018. Na temo psoriatičnega artritisa bo predavala bo dr. Tanja Žužek iz splošne bolnišnice Novo mesto.
Več o njih lahko najdete :
DRUŠTVO PSORIATIKOV SLOVENIJE – podružnica DOLENJSKA
Velika vas 8
8273 Leskovec pri Krškem
Gsm: 041 779 540
 

stojnica Društva psoriatikov Slovenije v SBNMSlika direktorice SBNM s člani Društva psoriatikov Slovenije slika 3slika 4slika 5slika 6slika 7DlaniKomolecLetakiPsoriaza noge

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2019
373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki