Svetovni dan otroka - 20. november

SVETOVNI DAN OTROKA - priložnost, ko lahko otrokove pravice postavimo v ospredje
 
Svetovni dan otroka, 20.11., je dan, ko države podpisnice Konvencije o otrokovih pravicah obnovijo zavezo za uresničevanje otrokovih pravic. UNICEF Slovenija je pomemben zagovornik otrokovih pravic tako v državah v razvoju kot tudi v Sloveniji. Spremlja položaj in blaginjo otrok ter spodbuja uresničevanje otrokovih pravic na podlagi Konvencije o otrokovih pravicah. Ta državam podpisnicam narekuje, da nacionalno zakonodajo na področju otrokovih pravic urejajo na način, da v ospredje postavijo otroka oziroma njegovo zaščito.
 
Pred 30. leti so Združeni narodi sprejeli najpomembnejši dokument za otroke -Konvencijo o otrokovih pravicah. S tem so v svet poslali pomembno sporočilo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki pa potrebujejo posebno skrb in zaščito. Gre za najširše sprejeti dogovor o človekovih pravicah, ki so ga z izjemo ZDA, ratificirale vse države sveta. Države, med njimi leta 1992 tudi Slovenija, so se s podpisom zavezale, da bodo ščitile, sprejemale in izvajale politiko, ki bo vedno upoštevala največjo korist otroka. Otroci so pogosto obravnavani kot lastnina odraslih in podvrženi različnim oblikam zanemarjanja, zlorabe in izkoriščanja. Postopno uresničevanje Konvencije o otrokovih pravicah je v preteklih treh desetletjih bistveno prispevalo k izboljšanju življenja milijonov otrok po vsem svetu: več otrok kot kdaj koli prej dočaka svoj 5. rojstni dan, več jih ima dostop do čiste pitne vode in hrane, več jih obiskuje osnovno šolo in bolje so zaščiteni pred boleznimi kot kdaj koli prej v zgodovini.
 
Kljub vsemu napredku pa ostajajo izzivi sodobnega časa - krizne razmere, neenakost, diskriminacija, oddaljenost in revščina, ki milijonom otrok še naprej onemogočajo, da bi uresničili svoj polni potencial. Tudi v Sloveniji. Zato je pomembno, da okrepimo zaveze za uresničevanje pravic vseh otrok, še posebej najbolj ranljivih. 
Na ta dan bodo na pobudo Unicefa številne ustanove in podjetja  omogočili, da bodo otroci prevzeli vodilne vloge odraslih. S tem bodo omogočili, da bo glas otrok slišan v kulturi in gospodarstvu, kamor bodo  aktivno prispevali nekoč v prihodnosti.

Ne obstaja neka univerzalna ali enotna metoda po kateri bi vzgajali otroke. To z lahkoto opazimo v svojem življenju. Vsak otrok  je drugačen. Pomembno pa je, da ima vsak otrok možnost razvoja svojega potenciala.
 
V SB Novo mesto bomo Svetovni dan otroka obeležili v sredo, 20. novembra 2019. Od 9.00 do 12.00 ure bo v veznem hodniku v pritličju bolnišnice stojnica, ki jo bomo pripravili zaposleni na otroškem oddelku.

Vljudno vabljeni!
 

 


Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.