Obiski danes
Obiski svojcev pri pacientih
do nadaljnega niso možni.
Informacije o koronavirusu

Svetovni dan multiple skleroze- 30.5.2018

Multipla skleroza (MS) je kronično vnetno obolenje centralnega živčnega sistema. Najpogosteje je diagnosticirana med 20. in 40. letom starosti, za njo pa skoraj dvakrat pogosteje zbolijo ženske. Do leta 1993 nismo imeli na razpolago terapije, ki bi lahko učinkovito vplivala na klinični potek bolezni. Interferon B-1b je bil prvo zdravilo odobreno za zdravljenje MS recidivno remitentnega poteka, ki smo ga v Sloveniji registrirali leta 1995 in, ki je pomembno zmanjšalo število in jakost zagonov bolezni ter število in obseg novih demielinizacijskih letzij vidnih na MR možgan.

 
Vzroki za nastanek multiple skleroze še do danes niso znani. Različni dejavniki, na primer nagnjenje, okoljski vplivi, življenjski slog, virusne okužbe ter psihične in fizične obremenitve , igrajo pomembno vlogo pri razvoju bolezni.
Danes imamo na voljo širok diapazon terapije , ki uspešno obvladujejo samo bolezen, same ozdravitve pa še nismo dosegli.
Za MS tim, v katerem ima pomembno vlogo tudi MS sestra pa je pomembno, da z znanjem in izkušnjami vsakodnevno prinašamo našim uporabnikom energijo in predvsem motive za vsakodnevni boj, ki je velikokrat trd.


12121

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2019
373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki