Informacije o koronavirusu

Sporočilo za javnost - Dan odprtih vrat v Splošni bolnišnici Novo mesto

Dan odprtih vrat v Splošni bolnišnici Novo mesto

Skupaj v zdravstvu – več zdravja v skupnosti

Za Splošno bolnišnico Novo mesto je bil četrtek, 6. 4. 2017, velik in pomemben dan. A ne le za našo ustanovo in njene zaposlene, temveč tudi za vse tiste, ki so oziroma ste z njo posredno ali neposredno povezani.

Dan, ki smo ga poimenovali Dan odprtih vrat Splošne bolnišnice Novo mesto, smo namenili pestremu in zanimivemu dogajanju za povabljene in naključne obiskovalce. Po uradnem začetku z nagovori direktorice doc. dr. Milene Kramar Zupan, strokovnega direktorja prim. Milivoja Piletiča in pomočnice direktorice za zdravstveno nego Simone Volf, ki ga je z igranjem na harmoniko popestrila učenka OŠ Drska Maja Pavič, so se obiskovalci sprehodili med privlačno urejenimi stojnicami, ob katerih so se predstavljali člani 23 društev, povezanih z zdravstvenim področjem (Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, tolmač slovenskega znakovnega jezika, Društvo diabetikov Novo mesto, Društvo za osteoporozo Dolenjske, Rdeči križ Slovenije – OZ Novo mesto, Slovensko društvo Hospic – OO Dolenjska, Posavje in Bela krajina, Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije - Dolenjski klub, Združenje MS Slovenije – Dolenjska podružnica, Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave, Spominčica Dolenjske, Dolenjsko društvo za boj proti raku, Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije – enota Dolenjska, Društvo koronarnih bolnikov Dolenjske in Bele krajine, Društvo revmatikov Slovenije – Podružnica Dolenjske in Bele krajine, Društvo paraplegikov Dolenjske in Bele krajine, Društvo psoriatikov Novo mesto, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Novo mesto, Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica za Dolenjsko in Belo krajino, Društvo Celiac – življenje brez glutena…). Istočasno so potekali vodeni ogledi nekaterih delov bolnišnice: Dialize, Porodniškega oddelka, Radiološkega oddelka, Urgentnega centra in Otroškega oddelka. Temu so sledila še zanimiva strokovna predavanja v avli Porodnišnice, na Otroškem oddelku ter v knjižnici Kirurškega oddelka.

Predstavniki civilnih, občinskih in zdravstvenih ustanov v regiji so se uro kasneje ob delovnem kosilu zbrali ter razporedili v delavnice pod sloganom Skupaj v zdravstvu – več zdravja v skupnosti. Namen oziroma cilj tega dogodka je bil dvojen; skozi premislek in aktivno sodelovanje o stanju zdravstvene oskrbe v regiji omogočiti povezovanje različnih predstavnikov skupnosti ter ugotoviti, katere so ključne ovire v zdravstveni oskrbi. Zanje so udeleženci iskali tudi ustrezne rešitve. Organizatorji so pripravili tri tematska področja, in sicer potrebe prebivalstva v regiji, integrirana oskrba bolnikov ter delovanje Urgentnega centra bolnišnice. Posamezniki so bili razvrščeni v šest skupin, pri čemer sta posamezni dve skupini obravnavali eno temo. V prvem delu pogovora je vsaka skupina identificirala tri ključne ovire na izbrano temo, o rešitvah na predstavljene ovire posamezne skupine pa je v drugem delu razmišljala sosednja skupina. Ob zaključku dogodka so vsi udeleženci z glasovanjem izbrali tri krovne ovire in rešitve za vsako izmed tematskih področij. Tako je Splošna bolnišnica Novo mesto dobila kar nekaj uporabnih in dragocenih namigov ter idej za izboljšanje dela na posameznih področjih. O dognanjih je v naslednjih dneh obvestila vse sodelujoče. V prihodnjem letu si bo tako prizadevala še bolj ozavestiti prepoznane ovire ter z udejanjanjem rešitev narediti pomemben korak k izboljšanju zdravstvene oskrbe ljudi v ožji in širši skupnosti.

Stopiti iz ustaljenih okvirov in navad, iskati nove poti in rešitve ter se nenehno truditi za izboljšave in napredek so odlike najboljših. Odločitev za pripravo dogodka, na katerem smo želeli slišati glas izven bolnišničnih zidov (naših pacientov, njihovih svojcev in drugih), se je izkazala za pravilno, kar dokazuje tudi številčna udeležba in povratne informacije, ki so nam jih podali. Prepričani smo, da smo z navedenimi dejavnostmi ne le simbolično obeležili 7. april – svetovni dan zdravja, ampak podali jasno sporočilo, da se zavedamo pomena tvornega sodelovanja in soustvarjanja kakovostnega in varnega življenja z vsemi deležniki – različnimi organizacijami, lokalnimi skupnostmi in posamezniki. Hkrati sporočamo, da je to začetek pomembnega sodelovanja in izboljševanja v dobro vseh nas. Hvala vsem, ki ste bili del te naše zgodbe.

Le če smo skupaj v zdravstvu, lahko pričakujemo več zdravja v skupnosti.

 

Prim. Milivoj Piletič, dr.med.           Simona Volf, univ.dipl.org.                       doc.dr. Milena Kramar Zupan

     Strokovni direktor                  V.d. pomočnica direktorice za ZN                            Direktorica

DSC_0182DSC_0181DSC_0180DSC_0179DSC_0178DSC_0177DSC_0176DSC_0174DSC_0173DSC_0172DSC_0171DSC_0170DSC_0169DSC_0167DSC_0164DSC_0163DSC_0162DSC_0161DSC_0160DSC_0159DSC_0158DSC_0155DSC_0154DSC_0126DSC_0129DSC_0145DSC_0146DSC_0148DSC_0150DSC_0183

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2019
373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki