Projekt Dojenju prijazno mesto

»Dojenje naj bo sprejeto povsod«

Mestna občina Novo mesto je na materinski dan organizirala novinarsko konferenco, na kateri so v sodelovanju z UNICEFOM Slovenija in Splošno bolnišnico Novo mesto predstavili projekt Dojenju prijazno mesto. Gre za nacionalni projekt, pri katerem sodelujejo štiri mesta, poleg Novega mesta še Kranj, Mislinja in Slovenj Gradec, na Mestni občini Novo mesto pa kot prvi v Sloveniji predstavljajo aktivnosti in cilje projekta, ki jih bodo ob pridobivanju naziva peljali v prihodnjih dveh letih.
 
Na novinarski konferenci je podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič izpostavila, da bodo skozi program Dojenju prijazno Novo mesto do konca avgusta 2022 na Mestni občini Novo mesto skupaj s partnerji Splošno bolnišnico Novo mesto, Zdravstvenim domom Novo mesto ter Dolenjskimi lekarnami izvajali aktivnosti predstavitvene, prilagoditvene, izobraževalne ter senzibilizacijske narave in ob sodelovanju s številnimi novomeškimi organizacijami dosegli višjo raven ozaveščenosti nosečnic, staršev ter splošne populacije o pomenu in prednostih dojenja. »S tem želimo na eni strani zagotoviti čim višjo stopnjo informiranosti pri odločitvi za polno dojenje, na drugi strani pa vplivati na ozaveščenost javnosti o dobrobiti dojenja in zvišati raven strpnosti do hranjenja otrok na javnih mestih. Nihče izmed nas ne obeduje v toaletnih prostorih, zato je prav, da se ljudje zavedajo, da dojenje v javnosti ni sramotno temveč le osnovna potreba naših najmlajših soobčanov,« je izpostavila Sara Tomšič. Tako se bodo v Mestni občini Novo mesto potrudili, da v prihodnjih dveh letih spodbudijo čim več institucij, gostinskih ponudnikov in javnih zavodov, da znotraj prostorov poskrbijo tudi za ustrezen kotiček za dojenje.
 
Projekt, ki pravzaprav v takšnem obsegu orje ledino v slovenskem prostoru, je že v prvem mesecu od najave naletel na pozitivne odzive javnosti. Projekt pozdravljajo tudi gostje novinarske konference Andreja Tekauc Golob, dr. med., specialistka pediatrije in Mednarodna pooblaščena svetovalka za laktacijo (IBCLC), sicer predsednica UNICEF-ovega Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja (NOSD), pred. Renata Vettorazzi, dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC, podpredsednica NOSD in Tatjana Pavlin, dr. med., specialistka pediatrije, IBCLC in predstojnica oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto.


"V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili  naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Oba naziva tudi uspešno vzdržujemo. Opažamo pa, da je informacij v zvezi dojenjem sicer na pretek v raznih oblikah, vendar so dostikrat neenotne ali celo zavajajoče. Želimo si, da bi nosečnice, doječe mamice in vsi zainteresirani imeli možnost pridobiti informacije in svetovanje v skladu z najnovejšimi strokovnimi dognanji in v okolju, ki je naklonjeno dojenju. Projekt Dojenju prijazno mesto je idealno nadaljevanje naših prizadevanj. "
 


slika 1slika 2slika 3

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti