Otvoritev in blagoslov nove bolnišnične kapele

V Splošni bolnišnici Novo mesto smo 29.3.2017 odprli in blagoslovili novo bolnišnično kapelo, ki smo ji ob izgradnji prizidka oz. urgence namenili nov prostor v kletnih prostorih.

Kapela je namenjena zlasti bolnikom, njihovim svojcem in zdravstvenim delavcem novomeške bolnišnice za krepitev duhovnih moči: za molitve, maše, prejemanje zakramentov in sploh iskanje notranjega miru. Odprta je vse dni v tednu 24 ur na dan, enkrat tedensko bo v njej potekala tudi maša.

Hvaležnost in zahvalo, da je bilo vodstvo bolnišnice naklonjeno temu projektu in je zagotovilo prostor, sta ob blagoslovu izrazila tako novomeški škof Andrej Glavan, ki je skupaj z duhovniki daroval mašo, kot frančiškan Marko Novak, bolnišnični duhovnik. Slednji je skrbno bdel nad koordinacijo projekta ter vodil organizacijski odbor. Z darovi mnogih vernikov in dobrotnikov so poskrbeli za lepo opremo kapele - nov oltar in tabernakelj.

Kapela je, kot doslej, posvečena Lurški Materi Božji, zavetnici bolnikov. Za ureditev kapele je poskrbel arhitekt Matija Marinko, ki je na blagoslovu tudi podrobneje predstavil, kako je zasnoval prostor in uskladil želje in potrebe ter danosti prostora. Pri oltarju je sodeloval še akademski kipar Marjan Drev. Sliko Lurške Matere Božje, ki je bila že v prejšnji kapeli,  je naslikal akad. slikar Tomaž Perko.

Direktorica Milena Kramar Zupanova je povedala, da se v bolnišnici trudijo bolnikom nuditi čim bolj kakovostno in celovito zdravstveno oskrbo, »se pa zavedamo, da je človek tudi duhovno bitje, ki potrebuje tudi duhovno oskrbo. Bolnemu in vernemu človeku sta bližina duhovnika in bogoslužnega prostora v času bolezni in zdravljenja pomembna, in pripomoreta k boljšemu počutju in okrevanju, zato smo uredili novo kapelo. Že deset let pa pri nas nalogo duhovne oskrbe bolnikov predano, odgovorno, srčno in prijazno opravlja pater Marko,« je dejala v nagovoru.

Marko Novak se je zahvalil vsemu osebju in vodstvu bolnišnice za pomoč pri ureditvi nove kapele, »da bodo zdaj bolniki tu našli prostor tihote, božje bližine in upanja za boj za napore zdravljenja in upanje, da jih objema usmiljena Božja ljubezen..«

O pomenu bolnišnične kapele je v pridigi novomeški škof Glavan med drugim dejal: »Tu bodo hranili svoje duše bolniki v najtežjih urah in trenutkih svoje bolezni, zdravstveni delavci pa zato, da bi z ljubeznijo, pozornostjo bolnikom nesebično stregli, pomagali, lajšali bolečine in jih tolažili s svojo prijazno besedo in božali s svojimi usmiljenimi pogledi.«

Škof je izrazil željo, da kapela služi svojemu namenu in »dokazuje vero in prepričanje, da je človekov cilj onkraj zemeljske bednosti, kjer je naša večna in prava domovina.« Posebej se je zahvalil p. Marku, »novomeškemu usmiljenemu samarijanu«, tako za uspešno izpeljavo projekta, kot za skrb za bolne, ki jim podeljuje zakramente in jih krepi, ko se borijo z boleznijo ali prestopajo prag večnosti, ter vsem izvajalcem del.

Mašo je obogatilo ubrano petje moške trebanjske zasedbe As.

imgp3704kapela_002_0001marko_novak_0001

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki