Obiski danes
14:30 - 17:00

Nov kolonoskop v Splošni bolnišnici Novo mesto

Splošna bolnišnica Novo mesto je bogatejša za novo pridobitev -  sodoben kolonoskop, ki je namenjen diagnostičnim in terapevtskim posegom na širokem črevesu in je nepogrešljiv pri zgodnjem odkrivanju in odstranjevanju polipov širokega črevesa, ki veljajo za pred rakave spremembe. Nakup aparata je v celoti omogočila KRKA, tovarna zdravil, d.d. iz Novega mesta.

S kolonoskopijo diagnosticiramo vnetne bolezni črevesa, v zadnjem času pa je največji del našega dela na področju kolonoskopije posvečenega odkrivanju in odstranjevanju polipov širokega črevesa, ki veljajo za pred rakave spremembe.

Spoznanje stroke, da lahko le z aktivnim iskanjem in odkrivanjem pred rakavih in zgodnjih rakavih sprememb, zmanjšamo družbeno breme vse večjega zbolevanja za rakom širokega črevesa in danke, je botrovalo nastajanju preventivnih nacionalnih programov za zgodnje odkrivanje pred rakavih sprememb po vsem svetu. V Sloveniji  je bil v ta namen vpeljan program SVIT.

Zaradi takšnega pristopa se je seveda zelo povečalo število potrebnih kolonoskopij. V bolnišnici se je na račun programa SVIT in vseh spremljajočih sprememb v zadnjih nekaj letih število opravljenih kolonoskopij več kot podvojilo in še vedno narašča. Seveda veliko večje število opravljenih preiskav pomeni tudi večjo obremenitev in zato hitrejšo izrabo aparatov, zato so večje tudi potrebe po novih endoskopih.

Poleg tega je na področju endoskopskih aparatur tehnološki razvoj zelo hiter. Uvajajo se vedno nove tehnične izboljšave, ki omogočajo večjo natančnost in kakovost izvajanja preiskav in posegov in so zato zdravnikom v veliko pomoč pri njihovem delu. Žal so novi aparati, s katerimi delamo zelo dragi, zato z lastnimi sredstvi zelo težko sledimo stroki, tako kot bi želeli oziroma kot bi glede na strokovne kriterije in evropske predpise bilo potrebno.

Kolonoskop, ki ga je bolnišnici donirala tovarna zdravil KRKA d.d. iz Novega mesta,  je endoskop najnovejše generacije, ki omogoča pregled širokega črevesa v tehniki ultra visoke ločljivosti, ki zagotavlja zelo ostro sliko, s katero si zelo natančno prikažemo sluznico širokega črevesa na kateri z visoko ločljivostjo lažje in bolj natančno ugotavljamo bolezenske spremembe. Velika prednost novega endoskopa je tudi poseben sistem elektronske kromoendoskopije, ki s pomočjo posebnega filtriranja in elektronske obdelave slike omogoča zelo natančno zamejitev bolezenskih sprememb in njihovo natančno odstranjevanje, poleg tega pa omogoča tudi endoskopsko klasifikacijo histološke vrste polipov.

Nova pridobitev nam bo v zelo veliko pomoč pri našem delu, tako pri izvajanju rednega endoskopskega dela, kot tudi pri izvajanju programa SVIT, ki glede na zadnje statistične podatke že kaže pričakovane rezultate, saj je število novo odkritih primerov raka širokega črevesa in danke v Sloveniji že začelo upadati.

KRKI, tovarni zdravil, d.d., iz Novega mesta se za donirana finančna sredstva za nabavo novega kolonoskopa najlepše zahvaljujemo. 

DSC_0011DSC_0019DSC_0020DSC_0023

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2018
393
postelj
21.631
bolnikov
81,70 %
zasedenost postelj
5,37dneva
povprečna ležalna doba
193.052
obiskov
15.399
operacij
1.280
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki