Mednarodni teden dojenja

Vsako leto se po svetu in tudi v Sloveniji obeležili mednarodni teden dojenja. Letos bo potekal od 1 do 7. oktobra 2020.

Svetovna zveza za dojenje vsako leto določi vodilno misel tedna dojenja. Letošnja se glasi: »PODPRIMO DOJENJE ZA ZDRAVJE PLANETA«. Poudarja vidik dojenja v smislu trajnostnega razvoja.

Dojenje priporočata in močno spodbujata tudi Svetovna zdravstvena organizacija in Ameriška pediatrična akademija. Dojenje ima namreč številne prednosti pred drugimi začetnimi načini hranjenja tako za doječo mati, otroka, družbo in okolje. Materino mleko je naravna in najboljša hrana za novorojenčka in dojenčka. Ne predstavlja jima le hrane, temveč tudi imunološko zaščito pred okužbami in alergijskimi ter ostalimi boleznimi. Hkrati se z dojenjem med materjo in otrokom vzpostavi močna čustvena vez, kar je ravno tako pomembno za nadaljnji razvoj otroka.

K promociji dojenja se pridružuje tudi osebje Oddelka za pediatrijo in Oddelka za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Novo mesto. Slednje že vrsto let sledi 10 korakom, ki vodijo do uspešnega dojenja. Poleg tega pa spodbuja vse matere, da dojenje dojemajo kot dar, ki med njimi in otroci tvori sicer nevidno vendar zelo pomembno vez in s tem daje otroku najboljšo popotnico v življenje.
 

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.