Informacije o koronavirusu

Mednarodni dan bele palice

Mednarodna zveza slepih je drugi četrtek v mesecu razglasila za Svetovni dan vida, leta 1970 pa je 15. oktober razglasila za Mednarodni dan bele palice.  Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.

Iz podatkov Svetovne zdravstvene organizacije je razvidno, da se kar 285 milijonov ljudi srečuje s hujšimi okvarami vida, med njimi je 19 milijonov slepih ali slabovidnih otrok.

V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije stremijo k temu, da bi imeli vsi slepi in slabovidni enake možnosti za samostojno in družbeno koristno življenje. Vsi slepi in slabovidni si prizadevajo za izobraževanje družbenega okolja o njihovih potrebah in posebnih pogojih, ki jih potrebujejo za delo in udejstvovanje na vseh področjih njihovega življenja in prav bela palica je simbol njihove neodvisnosti in avtonomnosti.
 
Vzroki za izgubo vida so različni. V zahodnem svetu so najbolj pogosti: siva mrena, starostna degeneracija rumene pege, glavkom in diabetična retinopatija kot eden od možnih zapletov sladkorne bolezni.
Diabetična retinopatija pomeni okvaro žil mrežnice, ki bodisi puščajo, bodisi se zamašijo. Pri napredovani obliki se tvorijo nove žile na mrežnici, ki so krhke in krvavijo. V zgodnji fazi diabetična retinopatija ne dela večjih težav, v napredovani obliki pa se kaže z zamegljenim vidom, nenadno izgubo vida ali različnimi motnjami.
 
Splošna bolnišnica Novo mesto je leta 2015 pristopila k izvajanju Nacionalnega programa za presejanje  diabetične retinopatije. Na slovenski ravni program omogoča primerno obravnavo pacientov z diabetično retinopatijo z namenom zgodnjega odkrivanja in pravočasne napotitve na zdravljenje.
 
 Mednarodni dan bele palice bomo v Splošni bolnišnici Novo mesto obeležili v torek, 15.10.2019, od 9. do 12. ure s stojnico v veznem hodniku porodnišnice, ki jo bodo pripravili zaposleni iz kirurškega sektorja – oddelka za okulistiko. Imeli bomo tudi predavanje z naslovom »Preventivni presejalni program diabetične retinopatije.«. Predavanje bo ob 11.uri, v sobi za izobraževanje, nasproti bara Štorklje. Predavala bo Marta Blažič, mag.
 
Na stojnico prijazno vabimo vse zaposlene, paciente in obiskovalce.
 

 


Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2019
373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki