Maj - mesec boja proti melanomu

Euromelanoma je vseevropska akcija usmerjena v preventivo kožnega raka, ki skuša informirati o preprečevanju, zgodnji diagnozi in zdravljenju kožnega raka. Začela se je v Belgiji leta 1999. Doslej se je akcija razširila na 29 držav, vse od Švedske do Cipra, Malte, Irske in Rusije - od severa na jug in iz zahoda na vzhod po vsej Evropi.

Akcijo vodi mreža evropskih dermatologov, ki delajo prostovoljno in brezplačno. Poleg vsakoletne akcije brezplačnih pregledov kože, poskušamo dermatologi  zagotoviti dostop do pravilnih informacij o kožnem raku. Upamo, da bo večje znanje o kožnem raku vodilo v boljšo preventivo te bolezni. Slovenski dermatologi v akciji sodelujemo skoraj od začetka. Več let smo ponujali brezplačne preglede osebam, ki so se prijavile, pripravili smo tudi razna predavanja in medijske dogodke. Dermatologinje iz Splošne bolnišnice Novo mesto smo se skoraj vsako leto udeležile akcije.

Cilj letošnjega dneva melanoma je bil, da si sami izberemo kolektiv, kjer bomo pogledali njihove zaposlene, ki bodo želeli pregled kožnih znamenj. V dogovoru z vodjo Term Šmarješke Toplice, gospodom Andrejem Božičem, sva se letos z dr. Homolakom odločila, da vsak pogleda 15 njihovih zaposlenih, ki so se hitro odzvali vabilu.
 
Akcija je potekala v ambulantnih prostorih zdravilišča v torek, 23. maja od 15. do 18. ure. Vse je potekalo brezhibno v obojestransko zadovoljstvo. Preiskovanci so izpolnili del vprašalnika, zdravnika sva ga dokončala ter jih informirala z zgibanko o kožnem raku. Mislim, da je akcija dosegla svoj namen, saj je cilj akcije predvsem ozaveščanje prebivalstva o preventivi in vrstah kožnega raka ter o hitrem ukrepanju, ko posumiš, da imaš »sumljivo« znamenje. Kot pri vseh drugih rakih, je tudi pri melanomu ključen dejavnik zgodnje odkrivanje in zdravljenje.
 
Zapisala: prim. mag. Valerija Balkovec, dr. med. in  prim. dr. Damir Homolak, dr. med.
               


DSCN2245DSCN2247DSCN2261DSCN2241DSCN2234DSCN2235DSCN2253

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
22.716
bolnikov
71,09 %
zasedenost postelj
4,34 dneva
povprečna ležalna doba
157.159
obiskov
16.457
operacij
1180
porodov
© Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki | Nastavitve
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE