Izjava za medije ob 50. letnici Oddelka za okulistiko

Regijsko bolnišnico brez Očesnega oddelka si danes, ko smo priča bliskovitemu razvoju diagnostičnih tehnik in terapevtskih možnosti, težko predstavljamo. Že leta 1954 je strokovni kolegij zavoda predlagal, da okulist, ki je prihajal v ZD Novo mesto iz Ljubljane, pregleda tudi bolnike, ki so bili hospitalizirani na oddelkih Splošne bolnišnice Novo mesto. Leta 1970 je pod vodstvom specialistke oftalmologinje Vesne Morela, dr. med., ki je zaključila specializacijo na Univerzitetni kliniki v Münchnu, začela delovati stalna okulistična konziliarna služba in okulistična ambulanta.

Uradno je bil Očesni oddelek (danes Oddelek za okulistiko) ustanovljen 2 leti kasneje, 1. julija 1972, ko so bili za potrebe oddelka s 30 posteljami in operacijsko sobo dodeljeni novi prostori v takrat novi zgradbi bolnišnice. Vesna Morela, dr. med., spec., je v Novo mesto prinesla znanje mikrokirurgije in ga prenesla tudi na ostale zaposlene zdravnike. Vsi so svoje znanje nesebično prenašali na mlajše kolege in so bili v veliki meri zaslužni za hiter razvoj oftalmologije v Splošni bolnišnici Novo mesto. To je imelo za posledico skrajševanje ležalnih dob in zmanjšanje števila postelj. Nekateri operativni posegi se danes še vedno izvajajo v sklopu enodnevne bolnišnice, večina okulističnih obravnav pa je ambulantnih.

Oddelek za okulistiko ima zelo dobro razvito ambulantno dejavnost, predvsem otroško ambulanto z ortoptiko in pleoptiko ter ambulanto za bolezni mrežnice, vključno z invazivno diagnostiko in terapijo. Izvajajo se tudi različni programi kot je npr. program presejanja diabetične retinopatije in program zdravljenja makularnega edema. Prvi med regionalnimi bolnišnicami smo pričel z zdravljenjem makularnega edema s pomočjo očesnih injekcij. Danes je ta dejavnost ena najbolj obsežnih. Med operacijami so najpogostejše operacije sive mrene, med ostalimi operacijami pa so še okuloplasične operacije, operacije strabizma  in očesnih poškodb.

Lansko leto smo opravili skoraj 6000 ambulantnih pregledov v splošni ambulanti, 700 v otroški ambulanti, 1800 v urgentni ambulanti, več kot 1200 postopkov invazivne diagnostike in terapije, intravitrealno smo injicirali zdravilo 5500 bolnikom in opravili skoraj 1000 operativnih posegov na očeh ter okuloplastičnih operacij. Naraščajoče število pregledov in operativnih ter drugih posegov je, ob upoštevanju strokovnih standardov, zahtevalo prostorsko reorganizacijo in kadrovsko prilagoditev.

Oddelek za okulistiko predstavlja tudi učno ustanovo. Zaposleni na oddelku za okulistiko se neprestano izobražujemo, smo udeleženci različnih kongresov, delavnic, seminarjev ter drugih strokovnih izobraževanj doma in po svetu, smo nosilci različnih kliničnih raziskav in avtorji znanstvenih in strokovnih prispevkov, objavljenih doma in v tujini.
 
Trenutno je na Oddelku za okulistiko 35 zaposlenih, od tega 10 specialistov oftalmologov, 4 specializanti, 1 sobni zdravnik, 2 magistra zdravstvene nege, 10 diplomiranih medicinskih sester, 1 srednja medicinska sestra s specialnimi znanji, 7 srednjih medicinskih sester oz. zdravstvenih tehnikov in bolničar-negovalec-spremljevalec. 

Novo mesto, 1. 7. 2022
 
   Marta Blažič, mag. zdr. nege                                                                      dr. Ivana Gardašević Topčić, dr. med., spec. oftalmologije
  Odgovorna medicinska sestra                                                                                       V.d. vodje Oddelka za okulistiko


Vodstvo bolnišnice ob slavnostnem jubileju okulistike v Splošni bolnišnici Novo mesto s strokovnjaki, ki so obeležili razvoj in umestili okulistiko v sam mednarodni vrh.
 


Slika1Slika2

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
22.716
bolnikov
71,09 %
zasedenost postelj
4,34 dneva
povprečna ležalna doba
157.159
obiskov
16.457
operacij
1180
porodov
© Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki | Nastavitve
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE