IZJAVA ZA MEDIJE - Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023

Projekt: INTEGRIRANA MREŽA PALIATIVNE OSKRBE IN NEVLADNIH ORGANIZACIJ (2022-2023)

Splošna bolnišnica Novo mesto je kot vodilni partner projekta Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023 v sodelovanju z ostalimi partnerji organizirala regijski posvet NA TEMO PALIATIVNE OSKRBE v Kulturnem domu Metlika, 27.9.2022.

Prvi posvet je bil namenjen splošni javnosti in predstavnikom lokalnih skupnosti. Še posebej smo bili veseli podpore vseh treh županov belokranjskih občin in  vodstvenih predstavnikov zdravstvenih domov, domov za starejše občane in nevladnih organizacij. S posvetom je storjen prvi korak strateškega razvoja paliative v Beli krajini.
 


Slika 1: udeleženci posveta
 

Na začetku je zbrane udeležence  posveta pozdravila predstavnica vodilnega partnerja projekta Splošne bolnišnice Novo mesto doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica bolnišnice. V nadaljevanju so udeležence pozdravili še podžupanja občine Metlika ga. Martina Legan Janžekovič ter predstavnik LAS DBK, direktor Razvojnega centra Novo mesto, g. Franci Bratkovič.Slika 2: doc.dr. Milena Kramar Zupan, direktorica SBNM

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto doc. dr. Milena Kramar Zupan je izpostavila pomen projekta z vidika  povezovanja ključnih deležnikov iz območja JV regije in izobraževanja tako strokovne kot laične javnosti. Strateški razvoj bolnišnice je že sedaj investicijsko in strokovno naravnan k zagotavljanju dodatnih postelj s področja negovalne bolnišnice vključno s paliativno oskrbo. Poudarila je pomen vzpostavitve in delovanja Mobilnega paliativnega tima v Splošni bolnišnici Novo mesto, z namenom nudenja podpore na domu paliativnim bolnikom in bližnjim za področje JV regije.

Vsi prisotni se zavedajo, da je Paliativna oskrba ena od temeljnih človekovih pravic, zato bi do nje morali imeti dostop vsi neozdravljivo bolni, ki jo potrebujejo in želijo imeti. Paliativna oskrba pomeni korak naprej, korak k boljši kvaliteti življenja tako posameznika kot okolice. Obravnavati pa jo potrebno celovito. V prihodnje bo potrebno vzpostaviti mehanizme za trajnostno izvajanje aktivnosti vzpostavljene integrirane mreže paliativne oskrbe, ki bo omogočil  razvoj in nadgradnjo mreže izvajalcev, ozaveščanje  in opolnomočenje ciljnih javnosti, integracijo zdravstvenih  in socialnih  storitev oskrbe,  izobraževanje in podporo neformalnim izvajalcem integrirane in paliativne oskrbe.
 
Žal so danes neozdravljivo bolni preveč prepuščeni sebi in lastni iznajdljivosti ter iznajdljivosti svojcev. Pogosto jih stroka premalo podpira, saj sistemsko ni možnosti, ki bi takšnim bolnikom nudile celostno obravnavo zdravstvenih izvajalcev in njihovih sodelavcev.

Zato od septembra lani deluje  v Splošni bolnišnici Novo mesto  Mobilna paliativna enota, katere cilj je strokovna oskrba neozdravljivo bolnih v zadnjem obdobju življenja in med umiranjem ter podpora svojcem med boleznijo in žalovanjem.


S tem namenom smo v SB NM skupaj s partnerji:

  • UNM Fakulteta za zdravstvene vede
  • Slovensko društvo HOSPIC OE NM
  • Rdeči križ Slovenije – območno združenje novo mesto
  • Razvojni center Novo mesto d.o.o.
pristopili k projektu Integrirana mreža paliativne oskrbe in nevladnih organizacij 2022-2023, iz naslova neposredne potrditve za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS DBK, ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR),  2014-2020. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
 
V drugem, strokovnem posvetu, ki je bil izveden istega dne v popoldanskem času, je zbrane udeležence pozdravil v. d. strokovnega direktorja SB NM Boštjan Kersnič, dr. med., spec. nefrologije.
 Slika 3: Petra Gornik, Boštjan Kersnič, doc.dr. Maja Ebert Moltara

Sledila je predstavitev projekta ter Mobilnega paliativnega tima, ki jo je pripravila Maja Janežič, mag. vzgoje in menedž. v zdravstvu, nato je Petra Gornik, dr. med. predstavila paliativno oskrbo. Sledilo je predavanje o protibolečinski terapiji, ki ga je pripravila Katarina Videčnik Hećimović, dr. med.,zaposlena v SB NM. Gostja iz Onkološkega inštituta, doc. dr. Maja Ebert Moltara je predstavila področje paliativne oskrbe pri onkološkem bolniku.


Slika 4: Maja Janežič
 
Strokovni posvet se je zaključil z izmenjavo mnenj, izkušenj, predlogov in vprašanj zdravstvenega osebja primarne ravni.

Vabljeni na naslednji regijski posvet, ki bo v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju, v torek, 11.10.2022 od 11.00 do 13.00 in za strokovno javnost od 14.00 do 16.00 ure. 


 


 

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
22.716
bolnikov
71,09 %
zasedenost postelj
4,34 dneva
povprečna ležalna doba
157.159
obiskov
16.457
operacij
1180
porodov
© Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki | Nastavitve
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE