IZJAVA ZA JAVNOST SPLOŠNE BOLNIŠNICE NOVO MESTO, TOREK, 5.1.2021

V Splošni bolnišnici Novo mesto imamo danes hospitaliziranih 90 COVID bolnikov, od tega 12 na intenzivnem oddelku.
 
Poglejmo nekaj statistike za preteklo leto. V letu 2020 je bilo iz naslova Covid pri nas hospitaliziranih 709 pacientov, povprečna starost hospitaliziranega pacienta  je 74 let. Do danes je skupaj umrlo 146 Covid bolnikov, povprečna starost umrlega je 82 let. Večina umrlih je imela pridružene bolezni. Povprečna hospitalizacija Covid bolnika je 10 dni.

V preteklem letu sta bila v Splošni bolnišnici Novo mesto najbolj obremenjena meseca november in december. V novembru smo sprejeli 261 pacientov, 11 od njih jih še vedno leži na Covid oddelkih v decembru pa smo jih sprejeli kar 273.

V SB NM namenjamo  COVID pacientom kar 30% vseh posteljnih kapacitet, samo za intenzivne COVID paciente pa kar 70% vseh intenzivnih posteljnih kapacitet. Bolniki iz DSO pri nas predstavljajo cca. 14 % vseh ležečih bolnikov s COVIDOM.

Tedensko opravimo med 250 in 270 testiranj zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi. Do sedaj je bil COVID pozitivni 301 zaposleni.
S cepljenjem smo v SBNM začeli 30.12.2020. Cepljenih  je bilo 70 zaposlenih. Prve odmerke cepiva smo namenili zaposlenim, ki delajo z najtežjimi COVID bolniki,  v nadaljevanju pa bodo zaposleni cepljeni po prioritetni listi glede na starost oz. ogroženost. Vsi, ki so bili cepljeni se zaenkrat  počutijo dobro in nimajo nobenih stranskih učinkov.

Zaradi razglašene epidemije in sprejetih ukrepov ter obravnave COVID pacientov smo v naši bolnišnici naredili za cca 20 % manj rednega nenujnega programa, to so nenujni specialistični ambulantni pregledi in  nenujni elektivni operativni posegi.
 
Kljub epidemiji nam je lansko leto uspelo dokončati energetsko sanacijo upravne stavbe, kuhinje in pralnice. Nabavili smo nov CT, RTG aparat, več UZ, vključno s pripravo ali izgradnjo prostorov. Posodobili in celostno smo uredili označevanje znotraj in zunaj bolnišnice. Začasno smo preuredili tri lokacije za COVID bolnike, vključno z nabavo vse potrebne opreme. Skupna vrednost vseh investicij je tako znašala cca. 9 mio EUR, od tega je ministrstvo prispevalo cca. 3 mio EUR. Preteklo leto je zaznamovala porast nabave zaščitne varovalne opreme tako za zaposlene kot bolnike. Strošek se je tako v primerjavi s preteklimi leti povečal kar za 400%.
 
Veseli smo, da smo kljub izzivom polnim časom, vendarle izpeljati tudi dobre zgodbe, na katere smo ponosni in zaradi katerih bo obisk bolnišnice tako za zaposlene, kot obiskovalce bolj prijeten.
 
 
Lep pozdrav!
 
 
                                                                  doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica
                                                                  prim. Milivoj Piletič, strokovni direktor
                                                                  Simona Volf, pomočnica direktorice za zdravstveno nego
                                                                  Katarina Drenik, pomočnica direktorice za pravne zadeve
 
 
 

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti