Donacija Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mestoPriseljenke za novomeške novorojenčke

 
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je v torek, 31. avgusta 2021, Splošni bolnišnici Novo mesto oziroma novomeški porodnišnici predalo donacijo – paket prešitih odejic in oblačil za novorojenčke, ki so jih ustvarile ženske, vključene v njihov program socialne aktivacije.
 
»Seveda je naša bolnišnica nadvse hvaležna, ko nam donirajo kakšne medicinske aparature, a vaša gesta priča, da ni potrebno veliko, da pokažemo na pomen sočloveka in solidarnosti. Zato iskrena hvala celotni ekipi društva v imenu naših medicinskih sester in babic, predvsem pa bodočih staršev in novorojenčkov,« je ob prejemu donacije povedala direktorica SB Novo mesto doc.dr. Milena Kramar Zupan.
 
Zamisel o donaciji je nastala v kolektivu društva, ki med drugim izvaja program socialne aktivacije, financiranim s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropskega socialnega sklada. »Program izvajamo od jeseni 2019 in je namenjen priseljenkam, večinoma gre za ženske s Kosova in Severne Makedonije, tudi iz Bosne in Hercegovine. Usposobiti jih moramo za trg dela, tako da jih najprej vključimo v učenje slovenskega jezika, saj je jezik njihova prva ovira v novem okolju,« je pojasnila predsednica DRPD Branka Bukovec.

Strokovna sodelavka programa Halime Djemaili je nadaljevala, da se poleg slovenščine učijo še vseh ostalih veščin za lažjo zaposlitev, od uporabe računalnikov do pisanja življenjepisa, iskanja prostih delovnih mest in drugih socialnih veščin. Društvo se tu pohvali z odličnim sodelovanjem z Zdravstvenim domom Novo mesto, zaposlitveno agencijo Adecco, Zavodom RS za zaposlovanje, Spot točko itd. »Odlično sodelujemo tudi s Centrom biotehnike in turizma, kjer se običajno polovica skupine uči pomoči v kuhinji, druga polovica pa šivanja pri nas na društvu,« je še dodala Djemailijeva.
 
»Ker so to delale ženske, ki so se hkrati še učile, gre pri vsem skupaj za dvojno dobro delo. Učenje šivanja in dobrodelnosti,« je še ocenila Kramar Zupanova.

Da gre za uspešen program, med drugim priča dejstvo, da je polovica od 15 udeleženk zadnje skupine, ki je z delom zaključila konec avgusta, že našla zaposlitev. Na društvu sicer že nadaljujejo z novo skupino in napovedujejo podobne akcije tudi v bodoče. »Na ta način ne poskrbimo le za njihovo usposabljanje, ampak jih še bolj vključimo v življenje lokalne skupnosti. Ko so izvedele, da šivajo za tukajšnje novorojenčke, so bile vse visoko motivirane,« je zaključila Bukovčeva.


donacijasivanjeskupinskastorklja

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.