Obiski danes
Obiski svojcev pri pacientih
do nadaljnega niso možni.
Informacije o koronavirusu

5. maj – mednarodni dan higiene rok

5. maja obeležujemo dan higiene rok. Aktivnostim, promociji in ozaveščanju o higieni rok se pridružujemo tudi v naši bolnišnici. Slogan letošnje WHO kampanje je »Vse je v tvojih rokah- preprečuj sepso v zdravstvu«.
 
Letošnji mednarodni dan higiene rok se osredotoča na preprečevanje nastanka sepse z doslednim izvajanjem higiene rok. Prvi korak za zmanjšanje pojava sepse je izvajanje preventivnih ukrepov na področju preprečevanja in obvladovanja okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo. Ključnega pomena je dosledno izvajanje higiene rok. Za povečanje verjetnosti preživetja je pomembno pravočasno ter ustrezno klinično zdravljenje sepse z optimalno uporaba protimikrobnih sredstev in boj z odpornostjo proti antibiotikom. Spekter ukrepanja je tako zelo širok in zahteva multidisciplinaren pristop.
 
Higiena rok obsega umivanje in razkuževanje rok, uporabo zaščitnih rokavic in negovanje rok. Pravilno izvajanje postopkov higiene rok zagotavlja varno oskrbo pacientov v smislu preprečevanja širjenja povzročiteljev okužb ter varno delo zaposlenim v zdravstvu.
 
Pri pogostem umivanju rok moramo uporabljati mlačno tekočo vodo in mila, ki imajo dodana negovalna sredstva. V vseh razkužilih za roke je aktivna substanca alkohol, dodana so negovalna sredstva. Z umivanjem odstranjujemo umazanijo in s tem tudi bakterije, s postopkom razkuževanja pa le te uničujemo. Razkuževanje je 10 do 100 krat bolj učinkovito pri uničevanju bakterij kot umivanje.
 
V bolnišnici redno izvajamo izobraževanje vseh zaposlenih o pomenu pravilne higiene rok. Zaposleni enkrat na leto obnovimo znanje in pravilnost nanosa razkužila na roke.
 
V letošnjem letu bomo sedmega maja izvedli vrsto aktivnosti, s katerimi želimo tudi paciente in obiskovalce bolnišnice seznaniti s pomenom higiene rok. Na stojnici bomo mimoidočim delili zloženke o higieni rok, lahko si bodo roke razkužili s testnim razkužilom in si pod ultravioletno svetlobo pogledali, kako je bilo razkužilo nanešeno ter odgovarjali na njihova vprašanja.
 

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2019
373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki