5. MAJ – MEDNARODNI DAN BABIC

5. maj je dan, ki ga je Svetovna babiška organizacija posvetila babiški stroki in babicam. Kot mednarodni dan babic se obeležuje že od leta 1992. Od tedaj vsako leto znova spominja in opominja na namen in pomen babiške stroke in njenega poslanstva. To je vzdrževanje ustreznih ukrepov in pristopov za izboljšanje zdravja nosečnic, mater in novorojenčkov. Vse to namreč vpliva na zdravje družine in celotne družbe.

Zamisel o praznovanju mednarodnega dneva babic se je razvila konec osemdesetih letih na Nizozemskem v sklopu konference Mednarodne organizacije babic. Prvo praznovanje se je odvilo 5. maja 1991 in sicer pod geslom »K varnemu porodu za vse do leta 2000«. Danes se mednarodni dan babic obeležuje v več kot 50 državah po celem svetu, pri tem pa vsako leto sodelujeta Svetovne zdravstvene organizacija in Mednarodna organizacija babic. Na ta dan se organizirajo številni dogodki ter konference, na katerih kot govorci sodelujejo pomembni delegati. Mednarodna organizacija za ginekologijo in porodništvo, ki je je naredila velik korak k okrepitvi porodništva po vsem svetu, na ta dan organizira brezplačno virtualno konferenco, v kateri vedno znova združuje celotno porodniško skupnost.

Slogan, ki obeležuje mednarodni dan babic v letu 2021, se glasi »Sledite podatkom, vlagajte v babice«. Slednji poudarja pomembnost obstoja in delovanja babic v sleherni družbi. Na to bo skozi celo leto 2021 opozarjala in spominjala tudi Svetovna babiška organizacija. Še posebej zato, ker želi svetu sporočiti, da je bil na tem področju sprejet tudi cilj trajnostnega razvoja (do leta 2030). Ta stremi k zmanjšanju umrljivosti mater in otrok po celem svetu, babice celega sveta pa imajo ob tem izredno veliko vlogo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije namreč vsako leto zaradi vzrokov, povezanih z nosečnostjo še vedno umre veliko preveč žensk in otrok.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu babic, ki poteka v času svetovne epidemiološke krize,  se po celem svetu povzema vse delo babic in ostalega osebja, ki deluje na porodniškem področju ter se mu izkazuje veliko priznanje.

 
 

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti