5. MAJ–MEDNARODNI DAN BABIC

5. maj je dan, ki ga je Svetovna babiška organizacija posvetila babiški stroki in babicam. Ta dan praznujejo babice vsega sveta in opozarjajo na pomembnost babiške stroke in njenega poslanstva. Zavzemajo se za kakovostno in varno babiško oskrbo po vsem svetu.

Slogan, ki obeležuje mednarodni dan babic v letu 2022, se glasi »100 let napredka«. Odraža in opozarja na napredek na področju babištva, ki se je odvil v zadnjih 100 letih.

Pred sto leti je bila v Belgiji ustanovljena prva Mednarodna organizacija babic. Od takrat se je večkrat preoblikovala in se nepretrgoma razvijala vse do danes, ko zastopa več kot 140 združenj iz več kot 120 držav iz celega sveta. Tudi Slovenije. Ta združenja skupno predstavljajo milijon in več babic.

100 letnica Mednarodnega združenja babic se v letošnjem letu ne bo obeležila le ob 5. maju, temveč bo svoj obstoj proslavljala skozi celo leto in obveščala svet o namenu in pomenu babištva. To je vzdrževanje ustreznih ukrepov in pristopov za izboljšanje zdravja nosečnic, mater in otrok, kar vpliva na zdravje družine in celotne družbe.

Svetovna zdravstvena organizacija ob tem ponovno opozarja, kako pomembno je načrtovano vlaganje v babištvo. Ustrezno izobražene in usposobljene babice, ki se vključujejo v interdisciplinarne time, bistveno prispevajo k zagotavljanju boljšega zdravja za vse. Prav slednje bi lahko do leta 2035 preprečilo dve tretjini smrti mater in novorojenčkov ter pomagalo okrepiti sistem zdravstvenega varstva in tako izboljšati zdravstvene dosežke. Krepitev vloge babic in njihovega usposabljanja je ključnega pomena ne le za obravnavo mater in novorojenčkov, temveč tudi za obravnavo otrok v prvih petih letih življenja. Prav zato Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna organizacija babic ob vsakem mednarodnem dnevu babic vztrajno opominjata na pomen prepoznavanja in krepitve vloge babic.

Ob mednarodnem dnevu babic iskreno čestitamo vsem babicam!
 


Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
22.716
bolnikov
71,09 %
zasedenost postelj
4,34 dneva
povprečna ležalna doba
157.159
obiskov
16.457
operacij
1180
porodov
© Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti