Obiski danes
14:30 - 17:00

5. december - mednarodni dan prostovoljstva

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju Generalne skupščine, dne 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Ta dan v različnih državah sveta, mestih, delovnih organizacijah, društvih, socialnih zavodih in bolnišnicah potekajo različni prostovoljski projekti. V bolnišnicah ti projekti potekajo tudi na temo brezplačne zdravstvene pomoči (meritve KS, meritve RR, meritve holesterola …).

V naši bolnišnici prostovoljstvo ocenjujemo kot vrednoto in izraz človekove solidarnosti. Prostovoljstvo je eden temeljnih kamnov civilne družbe, saj oživlja najplemenitejša stremljenja človeštva – prizadevanja za mir, svobodo, priložnost in pravičnost za vse ljudi. Vsi zaposleni v Splošni bolnišnici Novo mesto se zavedamo generacijskega »prepada«, zato smo mnenja, da je potrebno in pomembno utrditi odnose med različnimi generacijami tudi s pomočjo prostovoljstva. Predstavniki Slovenske filantropije menijo, da nekatere nove, drugačne pristope lažje udejanjijo nevladne organizacije kot vladne, saj je njihovo delovanje jasno določeno in omejeno.

Slovenska filantropija že nekaj let namenja veliko pozornosti usposabljanju prostovoljcev v slovenskih bolnišnicah. Iz raziskav, ki so bile izvedene med prostovoljci,  je razvidno, da se za prostovoljno delo odločajo dijaki zaradi želje po druženju ter zanimanja za življenje starejše generacije. S tem upajo, da si bodo pridobili nove izkušnje, ki jih s pridom lahko uporabijo v svojem življenju.

Prostovoljec je lahko vsak, ki ga to delo veseli. Starost, spol, izobrazba ali ekonomski status niso pomembni za sodelovanje v prostovoljnem delu. Med pacienti, ki potrebujejo pomoč, so lahko otroci, mladi, invalidi in stari ljudje, ki znajo oceniti, kdo je človek, ki želi pomagati in je vreden zaupanja. Za takšno pomoč se morajo pacienti odločiti sami, prostovoljno.

Letošnji 5. december bomo v Splošni bolnišnici Novo mesto obeležili s stojnico v veznem hodniku med ginekološkim in kirurškim oddelkom. Na stojnici bodo predstavljene vse dejavnosti prostovoljcev, ki potekajo v bolnišnici. Zaključek dneva pa bo na pljučnem oddelku, in sicer s tradicionalnim prednovoletnim srečanjem vseh bolnišničnih prostovoljcev v letu 2016/2017 in obiskom Svetega Miklavža z dobrimi željami za naslednje leto ter skromnimi darili KRKE d.o.o., za vsakega posameznika.

Zavedamo se, da je 5. december samo en dan, ki ni dovolj za širjenje idej prostovoljstva in navduševanje dijakov/ljudi za opravljanje te dejavnosti. V naši bolnišnici se zavedamo, da naši pacienti prostovoljce rabijo vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto, zato je prav, da jim to tudi omogočimo. Naj bo to v svečanem decembrskem mesecu naša želja za prihajajoče leto. 

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2018
393
postelj
21.631
bolnikov
81,70 %
zasedenost postelj
5,37dneva
povprečna ležalna doba
193.052
obiskov
15.399
operacij
1.280
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki