Obiski danes
14:30 - 17:00

25. maj - Svetovni dan multiple skleroze

Multipla skleroza (MS) je kronično vnetno obolenje centralnega živčnega sistema. Najpogosteje je diagnosticirana med 20. in 40. letom starosti, za njo pa skoraj dvakrat pogosteje zbolijo ženske.

Gre za avtoimuno bolezen, pri kateri celice imunskega sistema napadejo lastno tkivo telesa v tem primeru mielin živčnega vlakna. Pri tem pride do demielinizacije - propadanja mielina in do motenega prevajanja impulzov po živčnem vlaknu.

Vzroki za nastanek multiple skleroze še do danes niso znani. Različni dejavniki, na primer nagnjenje, okoljski vplivi, življenjski slog, virusne okužbe ter psihične in fizične obremenitve, igrajo pomembno vlogo pri razvoju bolezni.

Glede na to, kateri deli možganov in hrbtenjače so prizadeti, se lahko pojavijo različni bolezenski znaki.  Najpogostejši simptomi so motnje vida, šibkost udov, utrudljivost, težave z ravnotežjem, odrevenelost, tresenje, mravljinčenje po rokah in nogah ali trupu, težave s spominom in mokrenjem. Lahko se pojavijo tudi težave s spominom, pozornostjo in koncentracijo.

Bolezen poteka v obliki zagonov, ki so nepredvidljivi, pojavljajo se brez določenega vzorca, sledijo pa različno dolga obdobja z manj simptomi ali brez simptomov bolezni. Poškodbe mielina zaradi vnetja so lahko začasne, vendar se z napredovanjem bolezni poškodbe kopičijo in postajajo trajne.

Za preprečevanje zagonov in napredovanje bolezni  uporabljamo zdravila, ki vplivajo na imunski odgovor telesa. Cilj zdravljenja je doseči stanje brez bolezenske aktivnosti.

Multipla-skleroza_slika

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2018
393
postelj
21.631
bolnikov
81,70 %
zasedenost postelj
5,37dneva
povprečna ležalna doba
193.052
obiskov
15.399
operacij
1.280
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki