25 let Skupine Perspektiva – 25.000 evrov za Splošno bolnišnico Novo mesto

In kot se za november-Movember spodobi, je bolnišnica bogatejša za nov laserski aparat za drobljenje konkrementov v sečilih.

Začetki Movembra segajo v leto 2003, ko sta v Melbournu dva fanta želela vpeljati brke nazaj v modo. Naslednje leto sta se povezala z avstralsko fundacijo raka na prostati in gibanje je postalo dobrodelno in mednarodno razvejano. Prišlo je tudi do Slovenije. S Kampanijo, ki spodbuja moške, da se 1. novembra pobrijejo, nato pa cel mesec puščajo rasti brke, skušajo avtorji ozaveščati o moških zdravstvenih težavah, predvsem raku na prostati in modih. Zaradi raka na prostati namreč po nepotrebnem umre več kot 350 Slovencev na leto, 1300 pa jih vsako leto zboli, zato so dogodki v okviru movembra še kako pomembni!

Skupina Perspektiva praznuje 25-letnico ustanovitve. Ob tej priložnosti so namesto internega praznovanja namenili 25.000 evrov Splošni bolnišnici Novo mesto za nakup laserskega aparata za drobljenje konkrementov v sečilih. S tem so tudi oni podprli gibanje »movember«, ki osvešča moške v boju proti raku prostate. Začetki Skupine Perspektiva segajo v leto 1993, ko sta Vesna in Dari Južna v Metliki ustanovila prvo podjetje, kasneje bolj poznano borzno posredniško hišo Perspektiva. Danes Skupino Perspektiva sestavljajo uspešna podjetja različnih dejavnosti, večina njih pa ima sedež v dolenjski prestolnici oz. na Dolenjskem: največje slovensko gradbeno podjetje CGP, ki zagotavlja celovite in visoko kakovostne storitve na področju nizkih in visokih gradenj, vzdrževanja cestnega omrežja in vodotokov ter proizvodnje gradbenega materiala in izdelkov; globalno uveljavljeno podjetje Lisca, prepoznano po perilu, kopalkah, spalnem programu in oblačilih za prosti čas; Hidrotehnik, podjetje za izvajanje gospodarske javne službe s področja vodarstva, nizkih gradenj ter proizvodnje betona ; ter Tiskarna Novo mesto, ena vodilnih tiskarn za potrebe farmacevtske in kozmetične industrije v Sloveniji. Podjetja Skupine Perspektiva zagotavljajo delo 1.600 zaposlenim, konsolidirani prihodki Skupine za leto 2017 so znašali 210 mio evrov. Za letos pa načrtujejo 5-odstotno rast prihodkov. Donacija ob spoštljivem jubileju, namenjena Splošni bolnišnici Novo mesto, je odziv Skupine Perspektiva na potrebe lokalnega in regionalnega okolja Dolenjske, ki vključuje kar 132.000 prebivalcev petih dolenjskih občin novomeške, črnomaljske, metliške, trebanjske in delno krške. Nov laserski aparat za drobljenje kamnov v sečilih bo velika pridobitev za občane z urološkimi težavami, saj predstavlja pomembno podporo zdravnikom specialistom v bolnišnici pri izvajanju kakovostne, dostopne in varne zdravstvene oskrbe prebivalstva s področja urologije.

Za donacijo sta se Skupini Perspektiva v imenu osebja bolnišnice in pacientov zahvalila dr. Primož Tršinar, specialist urolog in direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto doc. dr. Milena Kramar Zupan, ki še dodaja: “Delamo vse, kar je v naši moči, da pacienti pridejo čimprej do čim boljše možne obravnave, k temu pa sodi seveda tudi oprema, zato smo za donacijo še kako hvaležni! Prepričani smo, da bo nova pridobitev bistveno pripomogla k boljši obravnavi pacientov."

Pa vi? Ali veste, kako prepoznamo raka prostate?
V mnogih primerih rak prostate odkrijejo pri zdravih moških s pomočjo testiranja za prostato specifičnega antigena (PSA) ali z digitalnim rektalnim pregledom. Najpogostejši znaki, ki spremljajo raka prostate, so naslednji: pogosto uhajanje urina, še posebej ponoči; težave na začetku uriniranja in boleče uriniranje; šibek ali prekinjen curek; motnje erekcije; bolečine pri ejakulaciji; kri v urinu ali spermi. Če se je rak prostate razširil tudi na okoliška tkiva ali celo v oddaljena tkiva in organe, pa se pojavljajo še drugi simptomi: bolečine v trebuhu in kosteh najpogosteje v hrbtenici, bokih in zgornjem delu stegen; otekanje mod in spodnjih okončin; utrujenost; pomanjkanje teka in hujšanje; včasih tudi kašelj in celo dušenje. Ko se pojavijo simptomi, pa moramo vedeti, da nobeden izmed njih ni lasten samo raku prostate. Enaki znaki se pojavijo pri moških, ki imajo nerakave bolezni, kot je na priemr nerakavo povečanje prostate, t.i. benigna hipertrofija prostate (BHP).
 


FU9B0028FU9B0100FU9B0311FU9B0383FU9B0399FU9B0418FU9B0449FU9B0471FU9B0557FU9B0664FU9B0680FU9B0757FU9B0843FU9B0888IMG_0925IMG_0933IMG_0958IMG_0973IMG_0980IMG_0989

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.