Obiski danes
Obiski svojcev pri pacientih
do nadaljnega niso možni.
Informacije o koronavirusu

2. oktober - Svetovni dan stomistev

V zadnjih desetletjih je razvoj medicine omogočil učinkovito zdravljenje pacientov z rakom, Chronovo boleznijo in ulceroznim kolitisom. Operativni posegi, katerih končni cilj je stoma (izpeljava črevesa, sečevoda ali dihalnih poti na površino kože), rešijo marsikatero človeško življenje ter pacientom tudi po bolezni omogočajo kakovostno življenje.

Kaj je stoma?

Stoma je umetno izpeljano črevo na trebušno steno, skozi katero oseba odvaja blato ali urin. Z operativnim posegom preneha funkcija naravnih odprtin za blato ali urin, zato se morajo nadomestiti z umetnima. Izpeljava črevesa je prvič opisana v 18. stoletju, vendar je bila tedaj pozornost usmerjena v operativni poseg, ki bo rešil življenje. Prva navodila o negovanju stom so v literaturi navedena leta 1926, začetek načrtnega dela s stomisti pa sega v leto 1958 na clevelandski kliniki, kjer so leta 1961 uvedli delovno mesto stoma tehnika, osebe, ki se je posvečala izključno delu z pacienti s stomo. Kmalu so potrebe pokazale, da je za njegovo delo potrebno širše znanje s področja zdravstvene nege in medicine. Sledil je napredek na področju izdelovanja pripomočkov za nego stom in uvedba učnega programa za enterostomalne terapevte.
 
Kdo so stomisti?

Stomisti so invalidi s trajno kolo, ileo in urostomo, kar pomeni, da  nosijo vrečke za blato ali urin. Z operacijo jim je bilo podarjeno življenje, zato so vedre in vesele osebe, ki se znajo veseliti vsakega dneva posebej. Da bi si z nasveti in dejanji pomagali med seboj, se združujejo v Zvezo ILCO, moderno organizacijo, v katero je vključenih okrog 800 oseb s trajno stomo. V zvezo je povezanih šest regijskih društev, tudi Invalidsko društvo ILCO Novo mesto s podružnicama Črnomelj in Trebnje. S tako organizirano mrežo društev pokrivamo celotno področje Republike Slovenije.
Pri uspešnem zdravljenju in rehabilitaciji pacientov s stomo ima eno pomembnejših vlog kakovostna zdravstvena nega, ki jo zagotavljamo tudi v naši bolnišnici.
 
V sredo, 2. oktobra 2019, bomo med 9. in 12. uro v veznem hodniku porodnišnice v sodelovanju z regijskim društvom ILCO in NIJZ predstavili sodobne pripomočke za nego in oskrbo stome, življenje stomista, hkrati pa opozorili na preventivne ukrepe, ki v okviru nacionalnih projektov (SVIT)  opozarjajo prebivalce na dejavnike tveganja za nastanek bolezni in ukrepe, ki zagotavljajo zgodnje odkrivanje bolezni in s tem uspešno zdravljenje.
 
Vabljeni, da se nam pridružite.
 
 
Viri:
Spletni strani Zveze ILCO in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije 


IMG_9385IMG_9375IMG_9376IMG_9377IMG_9378IMG_9380IMG_9381

Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2019
373
postelj
22.709
bolnikov
82,2 %
zasedenost postelj
4,88 dneva
povprečna ležalna doba
191.600
obiskov
15.320
operacij
1.312
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki