16. NOVEMBER – SVETOVNI DAN RAZJEDE ZARADI PRITISKA

16. novembra obeležujemo Svetovni dan razjede zaradi pritiska (RZP). Zaradi znanih razlogov v bolnišnici letos ne moremo organizirati dodatnih aktivnosti, s katerimi bi strokovno in laično javnost opozorili na ta vedno aktualen problem zdravstvene oskrbe. Obolevanje s covidom – 19 pomeni za hospitalizirane paciente dodatni dejavnik tveganja za nastanek RZP, zato mora biti preprečevanje nastanka tudi v teh težkih časih, ko se zdravstveno stanje in s tem ogroženost pacientov lahko iz ure v uro spreminja (slabša) pomemben del zdravstvene obravnave. Pri hospitaliziranih pacientih je lahko dodatni dejavnik tveganja tudi pomanjkanje kadra.
 
Razjeda zaradi pritiska (RZP) je opredeljena kot lokalizirana poškodba kože in tkiva, pogosto nad kostno prominenco, in je posledica pritiska ali kombinacije pritiska in delovanja strižne sile. Pojavlja se pri negibnih in/ali slabo gibljivih posameznikih tako doma kot v bolnišnicah in domovih starejših občanov. Mednarodni klasifikaciji NPUAP in EPUAP jo opisujeta kot neugoden izid zdravljenja pacienta s številnimi dejavniki tveganja. RZP lahko ogrozi pacientovo zdravstveno stanje, povzroči dodatno škodo, trpljenje, podaljša hospitalizacijo in zmanjša kakovost življenja, poleg tega pa njeno zdravljenje predstavlja veliko finančno breme za zdravstveni sistem.
 
Pravočasna prepoznava tveganja za nastanek RZP je za njeno preprečevanje bistvenega pomena. Prizadeti so večinoma starejši ljudje, ki imajo različne kronične bolezni, zato se nastanku RZP ne bomo mogli nikoli popolnoma izogniti. Pomembno pa je, da ob spremembi oziroma poslabšanju splošnega stanja pacienta čim prej prepoznamo ogroženost za nastanek RZP in takoj ukrepamo. V praksi zdravstvene nege se preprečevanje RZP prepogosto začne šele takrat, ko so vidne spremembe na koži in je pacientu že narejena škoda.
 
Za preprečevanje nastanka RZP je pomembno izobraževanje vseh zaposlenih v zdravstvenem varstvu, pa tudi zdravstvena vzgoja pacienta in njegovih svojcev. V zadnjih letih zmanjševanje števila zaposlenih v zdravstveni negi povečuje tveganje za nastanek večjega števila RZP pri hospitaliziranih pacientih. Če je dobro poučen o nastanku RZP, lahko pacient z različnimi aktivnostmi sam prepreči njen nastanek ali pa medicinsko sestro pravočasno opozori na potreben preventivni ukrep. Izredno pomembno je tudi izobraževanje svojcev, ki doma skrbijo za paciente, kjer igra veliko vlogo dobra komunikacija med medicinsko sestro v zdravstvenem zavodu, ki jim posreduje informacije in jih nauči pravilnih postopkov, lečečim zdravnikom, patronažno medicinsko sestro ter pacientom in njegovimi svojci.
 
Nastanek RZP med zdravljenjem v bolnišnici je kazalnik kakovosti na področju zdravstvene nege, ki ga je potrebno meriti in na podlagi prevalenčnih študij izdelati ukrepe, da bi njegovo število čim bolj zmanjšali, predvsem z zgodnjo prepoznavo ogroženosti oz. nižjih stopenj RZP (1. in 2. stopnje in učinkovito preventivo). Zaradi podaljšane življenjske dobe prebivalstva in številnih pridruženih bolezni je tveganje za nastanek RZP vse večje.

Naša bolnišnica je na področju preventive v zadnjih letih naredila velik korak naprej z nabavo kvalitetnih bolniških postelj in posteljnih vložkov, s kontinuiranim izobraževanjem in posodobljenim protokolom preprečevanja RZP, kar se že kaže tudi v rezultatih, vsi zaposleni v ZN pa nestrpno čakamo, da nam zdravstvene razmere omogočijo ponovno obnavljanje znanja.
 
Informativna zgibanka o preprečevanju RZP za paciente in njihove svojce
 
 


Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

Dekorativni element

Dekorativni element

394
postelj
22.716
bolnikov
71,09 %
zasedenost postelj
4,34 dneva
povprečna ležalna doba
157.159
obiskov
16.457
operacij
1180
porodov
© Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki | Nastavitve
Dekorativni element
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE