11.oktober – svetovni dan boja proti bolečini

Mednarodno združenje za preučevanje bolečine je letošnje leto namenilo preprečevanju bolečine pri najbolj ranljivih osebah. Tema letošnjega svetovnega dne boja proti bolečini je »Bolečina pri ranljivih skupinah«. Pozornost je namenjena starostnikom, otrokom in mladostnikom, osebam z motnjo v duševnem in telesnem  razvoju ter osebam, ki so v preteklosti doživele kakršnokoli nasilje.
 
Danes živimo bistveno dlje. Na začetku leta 2019 je bilo v Sloveniji 413054 prebivalcev starih 65 let ali več. Demografski podatki za Evropo napovedujejo, da bo leta 2060 ena izmed treh oseb starejša od 65 let.
 
Po definiciji je bolečina neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Bolečina  je občutek, ki je vedno neprijeten, razlikujemo akutno in kronično bolečino.
 
Bolečina je pogosto sopotnica starosti. Več kot polovica starejših od 65 let trpi za bolečinami, med starostniki, ki preživljajo jesen življenja v domovih za starejše, pa je odstotek bistveno višji.
Starostnik drugače doživlja bolečino zaradi sprememb v živčevju, kar posledično vodi v spremembo zaznave bolečine. Bolečina pri starejših je rezultat številnih obolenj in je pogosto slabo zdravljena. Vzrokov je več; starejši so lahko preveč potrpežljivi in ne želijo obremenjevati okolice, saj menijo , da je bolečina sestavni del starosti. Bolečina je bodisi slabo ocenjena ali prezrta, prisoten pa je tudi strah pred odvisnostjo od zdravil. Na  zaznavo problematike bolečine pa lahko vpliva tudi slaba osveščenost družbe.
 
Bolečino lahko zdravimo na več načinov. Poznamo farmakološko zdravljenje z zdravili, zaželjeno pa je tudi posluževanje nefarmakoloških načinov zdravljenja bolečine. To je še posebej priporočljivo pri starostnikih, saj praviloma jemljejo več zdravil hkrati in lahko pride do nezaželenih interakcij med zdravili. Nefarmakološki načini zdravljenja zajemajo različne tehnike kot so: masaže, hlajenje,gretje, TENS, akupunktura, hipnoza.. V zadnjem času pa se kot učinkovita metoda lajšanja bolečin uveljavlja redna telesna vadba in zdrava prehrana. Priporočeno je za ohranjanje zdravja 20 minut zmerno intenzivne vadbe na dan, za izboljšanje zdravja pa 40 minut zmerno intenzivne vadbe na dan. Pomembne so tudi vaje za mišično zmogljivost dvakrat tedensko in vaje za ravnotežje, ki naj bi jih izvajali vsaj trikrat tedensko.
 
 
V SB Novo mesto ga bomo obeležili v petek, 11. 10. 2019, v sodelovanju osebja Ambulante za zdravljenje bolečine in Fizioterapije, osredotočili pa se bomo na bolečino pri starostnikih in pomen telesne dejavnosti pri njenem obvladovanju.
 
Od 10. do 12. ure bosta v veznem hodniku v pritličju bolnišnice stojnici, kjer bo na razpolago za pogovor in svetovanje tudi osebje obeh enot.

 
 
Vljudno vabljeni.
 
 
 
 
 
 
 

 


Vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

Prenesi vprašalnik

Ambulante & oddelki

Naročanje in čakalne dobe

394
postelj
19.991
bolnikov
74,91 %
zasedenost postelj
4,69 dneva
povprečna ležalna doba
156.969
obiskov
12.766
operacij
1242
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave

Izjava o skladnosti (ZDSMA)

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zavezancev po tem zakonu za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava

Na trenutni spletni strani so izvedene potrebne prilagoditve spletne strani po ZDMSA.
Povezava do ZDSMA: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?sop=2018-01-1351.