12. maj - Mednarodni dan medicinskih sester

Medicinske sestre po vsem svetu, tudi v Sloveniji, danes praznujejo svoj praznik. Letošnji mednarodni dan medicinskih sester poteka pod geslom Medicinske sestre: vodilni glas za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Cilji trajnostnega razvoja 2030, ki jih je leta 2015 sprejel Vrh Organizacije združenih narodov, predstavlja zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in prihodnje generacije. Skozi 17 ciljev trajnostnega razvoja se prepletajo tri dimenzije – ekonomska, socialna in okoljska. Medicinske sestre imajo kot največja poklicna skupina v zdravstvu v različnih delovnih okoljih eno izmed ključnih vlog za doseganje teh ciljev, saj je njihov prispevek viden v slehernem izmed njih – tako na globalni kot lokalni ravni.

Slovenske medicinske sestre se dnevno vključujejo v vse cilje trajnostnega razvoja na vseh ravneh zdravstvenega varstva ter tudi socialnega skrbstva. Pomembno prispevajo tudi k izboljšanju zdravja in preprečevanju bolezni prebivalcev Slovenije. So edina poklicna skupina, ki je ob pacientu 24 ur na dan, vse dni v letu. Paciente spremljajo v vseh življenjskih obdobjih, od rojstva do smrti. Zaradi kompleksnih zahtev zdravstvenega varstva prevzemajo vedno večje odgovornosti, čeprav se njihove vloge marsikdo zave šele takrat, ko se znajde v osebni stiski.

Ker se zavedajo svoje odgovornosti, vse glasneje opozarjajo na svoje in pacientove pravice. Osnovna pravica vsakega pacienta je namreč varna, kakovostna in strokovna zdravstvena obravnava, ki jo lahko medicinske sestre zagotavljajo le, če jih je dovolj. Podatki pa kažejo, da je samo v bolnišničnih okoljih 20–25 odstotkov premalo medicinskih sester, v domovih za starejše pa je stanje še slabše.

Kljub pogosto zahtevnim in napornim pogojem dela slovenske medicinske sestre še vedno strokovno in zavzeto, z optimizmom ter s predanostjo izvajajo svoje poslanstvo, to je skrb za sočloveka.
(Iz izjave za javnost Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, 12. maj 2017).

Da bi obiskovalce bolnišnice spomnile na praznični dan medicinskih sester, so dijakinje Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto pod vodstvom mentorice Glorie Šepec pripravile stojnico z izdelki dijakov šole, za katere bodo zbirale prostovoljne prispevke in jih namenile zdravstveni negi v bolnišnici.

ImageHandler2_Stojnica22_Stojnica32_Stojnica4

Hitri dostop do ambulant in oddelkov

Čakalne dobe

Nacionalne čakalne dobe
čakalne dobe v bolnišnicah v Sloveniji
Naše čakalne dobe
čakalne dobe v naši bolnišnici
STATISTIKA V LETU 2018
393
postelj
21.631
bolnikov
81,70 %
zasedenost postelj
5,37dneva
povprečna ležalna doba
193.052
obiskov
15.399
operacij
1.280
porodov
 © Splošna bolnišnica Novo mesto 2018. Vse pravice pridržane.
Pravno obvestilo | Politika zasebnosti | Piškotki